SUĆUT OBITELJI

Plenković: Kožarić bio umjetnik neiscrpne energije

16.11.2020 u 11:33

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputili su u ponedjeljak sućut obitelji akademika Ivana Kožarića

'Talentiran, svestran, s izraženim smislom za humor, tijekom gotovo sedam desetljeća rada i djelovanja, izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od dviju stotina skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu', naveo je predsjednik Vlade Andrej Plenković u sućuti.

Kožarićeva djela se, podsjetio je, nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u zemlji i svijetu. 'Oblik prostora – Frižider' uvršten je i u zbirku MoMA-e, a njegova privremena skulptura 'Stog sijena' obilježila je otvorenje najznačajnijeg ovogodišnjeg kulturnog događaja, Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.'

'Bio je umjetnik neiscrpne energije, govoreći da iz hodanja crpi svoje ideje, u ateljeu je vješto uprizorivao ulične impresije, izradivši upečatljive skulpture koje su trajno postavljene u vanjskim prostorima. Za svoj rad je dobio mnoga priznanja i nagrade. Molim vas da, uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja', navodi u sućuti predsjednik premijer Plenković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u svojoj sućuti obitelji akademika Ivana Kožarića poručio je kako će njegov bogat stvaralački opus ostati trajna referenca u hrvatskom umjetničkom stvaralaštvu.

'Akademik Ivan Kožarić zadužio je hrvatsku, ali i svjetsku umjetnost, svojim velikim talentom, neumornim stvaralaštvom, kreativnim potencijalom i veličanstvenim skulpturama. Gospodin Ivan Kožarić univerzalni je umjetnik koji je izlagao na mnogim važnim međunarodnim izložbama. Njegova djela, za koja je zasluženo bio višestruko nagrađivan, nalaze se u mnogim svjetskim zbirkama i muzejima te antologijama svjetske i europske skulpture', stoji u sućuti predsjednika Sabora.

Unatoč svjetskoj afirmaciji, ističe Jandroković, Kožarić je odlučio stvarati u Hrvatskoj te oplemenjivati svojim remek-djelima njezin umjetnički život.

'Njegove skulpture i ambijenti realizirani u javnim prostorima ostavljeni su nam u trajno nasljeđe kao podsjetnik na genijalnost duha njegovog stvaralaštva, ali i želju da nam uljepša svakodnevni gradski život. U ovom bolnom trenutku za Vašu obitelj, primite još jednom iskrenu sućut', navodi u sućuti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Istaknuti hrvatski kipar, akademik Ivan Kožarić umro je u nedjelju u 100-toj godini u Zagrebu.