IZVIJESTILO MINISTARSTVO

Obuljen Koržinek na Pariškom mirovnom forumu i 42. Općoj skupštini UNESCO-a

10.11.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u petak na Pariškom mirovnom forumu i 42. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a na kojem je naglasila važnost osnaženog multilateralizma kao jedinog mogućeg odgovora na brojne izazove

Ovogodišnji Pariški mirovni forum posvećen je raspravi o klimatskim promjenama i traženju učinkovitih odgovora na najveće ekonomske, političke i sigurnosne izazove današnjice.

Uz uvodno obraćanje i moderiranje rasprave domaćina, francuskog predsjednika Emanuela Macrona, na središnjem panelu sudjelovali su predsjednik Kenije William Ruto, predsjednik Gane Nana Akufo-Addo, predsjednica Barbadosa Sandra Mason, belgijski premijer te predstavnici međunarodnih organizacija, između ostalih, MMF-a, Svjetske banke i OECD-a.

Predvodeći u ime Vlade hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koja ove godine predstavlja svjetski laboratorij ideja za nove multilateralne pristupe u donošenju važnih odluka o suvremenim pitanjima vezanima uz očuvanje baštine, okoliša i obrazovanja, Obuljen Koržinek je u obraćanju naglasila važnost osnaženog multilateralizma kao jedinog mogućeg odgovora na brojne izazove s kojima se suočavamo.

Od klimatskih promjena i ekstremnih prirodnih katastrofa, do pandemije, ali i s njima povezanim geopolitičkim poremećajima, eskalacijom oružanih sukoba i migracija, ministrica je posebno izdvojila i rusku agresiju na Ukrajinu koju je Hrvatska osudila od prvog dana te u tom smislu istaknula podršku Ukrajini.

Zaključila je da nijedna država ne može sama riješiti globalne izazove već se oni moraju rješavati zajednički, te je u tom kontekstu pozdravila povratak SAD-a u UNESCO.

Ministrica istaknula inicijative u kojima Hrvatska aktivno doprinosi

Ministrica se posebno osvrnula na vodeću ulogu UNESCO-a u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja u područjima nadležnosti organizacije, pohvalivši podršku brojnim konkretnim inicijativama te reagiranju u kriznim područjima.

Uz to, istaknula je da je Hrvatska, suočena s globalnim posljedicama covid-19, praćenima nizom razornih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu, definirala jasnu viziju svog budućeg razvoja s jasno određenim ciljevima održivosti.

Također, istaknula je i inicijative u kojima Hrvatska daje svoj aktivni doprinos, među kojima su stupanje na snagu Globalne konvencije o priznavanju kvalifikacija za visoko obrazovanje, sudjelovanje Hrvatske na Mondiacultu 2022, projekt mapiranja morskog dna – prvoj međunarodnoj istraživačkoj misiji pod pokroviteljstvom UNESCO-a kojim je dokumentirana bogata podvodna baština na obalama Skerki i u Sicilijanskom kanalu te ponovno potvrđen status UNESCO-ovog centra 2. kategorije Centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Na marginama Opće skupštine Obuljen Koržinek se sastala s glavnom ravnateljicom UNESCO-a Audrey Azouley, zamjenikom glavne ravnateljice Ernesto Otoneom i s direktorom Svjetske baštine Lazarom Elounduom.

Na sastancima s vodećim osobama UNESCO-a razgovaralo se o projektima koje Hrvatska realizira u okviru UNESCO-a, o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, daljnjem razvoju UNESCO-ovog Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, suradnji u području obrazovanja i znanosti kao i skorom summitu o umjetničkom obrazovanju.