danas

ZFF: Posljednji naslovi konkurencije uoči subotnje dodjele nagrada

10.11.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival danas donosi posljednje naslove iz dugometražne konkurencije uoči subotnje dodjele nagrade, dirljiv španjolski film '20.000 vrsta pčela' i islandski 'Sami u Rejkjaviku' iz scenarističke radionice Rúnara Rúnarssona

U CineStaru Branimir od 18.30 sati prikazuje se film '20.000 vrsta pčela' španjolske redatelice Estibaliz Urresola Solaguren, priča o odrastanju smještena u idiličnu Baskiju. Glavnu ulogu odigrala je osmogodišnja Sofía Otero, koja je ušla u povijest kao najmlađa osoba koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Berlinskom filmskom festivalu.

Nastavak glavnog natjecateljskog programa na istom mjestu slijedi u 21 sat, uz novi film scenarista Rúnara Rúnarssona, 'Sami u Reykjaviku' redateljice Ninne Pálmadóttir, koji se opisuje kao netipična priča o samoći i ljudskoj povezanosti.

Projekcije u kinu Kinoteka počinju u 14 sati filmom iz programa za mlade PLUS 'Morska iskra' o odrastanju, gubitku i zacjeljivanju koja je na Berlinaleu osvojio posebno priznanje i nagradu Europskog udruženja filmova za djecu.

U 17 sati ondje se unutar programa Velikih 5 prikazuje novi film velikana talijanske kinematografije Marca Bellocchija, 'Otet', koji podsjeća na slučaj iz 19. stoljeća kada je Katolička crkva otela židovskog dječaka, dok u 19.30 sati slijedi film iz natjecateljskog programa Ponovno s nama, film 'Pamtim samo sretne dane' Nevija Marasovića.

Za projekciju u 22 sata rezervirani su filmovi međunarodne kratke konkurencije, 'Opservacija' i 'Samo neka uspije', kao i naslovi iz programa hrvatskog kratkog metra Kockice, 'Prava istina priče o šori' Andree Slaviček, 'Susjede bubice' Filipa Zadre te 'Dobro je lijepo je' Luke Galešića.

Program u MSU otvara se u 16 sati filmom iz programa za djecu KinoKino, 'Kraljicom plesa' o dvanaestogodišnjoj Mini koja možda ne zna plesati i nema puno samopouzdanja, no to je ne sprječava da se prijavi na audiciju za školsku plesnu skupinu.

U sklopu natjecateljskog programa Mreža festivala Jadranske regije u 18 sati na istom se mjestu prikazuje 'Moć', mračni politički triler redatelja Mátyása Priklera nadahnut stvarnim korupcijskim skandalom koji je potresao Slovačku 2009.

Petak u MSU-u završava u 20.30 sati filmom 'Suparnik' Milada Alamia koji se natječe za nagradu Zlatni bicikl u programu Ponovno s nama.

Program Industrija donosi Pitching forum studentskih projekata na kojem će mladi scenaristi i redatelji predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu te, u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih montažera i Društvom hrvatskih filmskih redatelja masterclass nagrađivane njemačke montažerke Bettine Böhler, koja će govoriti o izazovima koje nosi taj posao i suradnji s autorima poput Margarethe von Trotta, Valeske Grisebach i Christiana Petzolda.