53. DODJELA

Objavljeni dobitnici ovogodišnje Nagrade 'Grigor Vitez'

28.04.2020 u 23:27

Bionic
Reading

Ovogodišnji dobitnici Nagrade 'Grigor Vitez' za dječju književnost i ilustraciju su - Zoran Ferić, Roman Simić, Nada Mihaljević, Manuel Šumberac, Vendi Vernić, Morea Banićević, Nikolina Manojlović Vraćar i Jelena Brezovec

Uz godišnje nagrade za nova izdanja iz područja dječje književnosti i ilustracije iz 2019. godine, posthumno se dodjeljuje i posebno priznanje 'Srebrna ptica' ilustratoru Ivanu Vitezu za poseban doprinos Nagradi 'Grigor Vitez', priopćeno je iz Saveza društava 'Naša djeca' Hrvatske, koji je nagradu ove godine dodijelio 53. put.

Književnici Zoran Ferić nagrađen je za najbolji tekst za djecu u ilustriranoj knjizi 'San ljetne noći', Roman Simić za najbolji tekst za djecu u slikovnici 'Jura i gospođica Zavissst', a Nada Mihaljević za najbolji književni tekst za mladež u slikovnici 'Putovanje u mjestu'.

llustratori Manuel Šumberac nagradu je osvojio za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici 'Potraga', a Vendi Vernić za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi 'Sedam mačaka'.

Dobitnici nagrade 'Ptičica' Dječjeg žirija Nagrade 'Grigor Vitez' su književnica Morea Baničević u kategoriji za najbolji roman, za 'Dvojnike u tami' te književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec u kategoriji za najbolju slikovnicu, za 'Oblak u žutom kaputu'.

Odluku o toj nagradi donio je Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba.

Ovogodišnja Pohvala Nagrade 'Grigor Vitez' dodjeljuje se Morei Banićević za popularizaciju žanra fantastike među mladima u romanu 'Dvojnici u tami' i nakladničkoj kući Evenio za serijal edukativnih slikovnica (Gospodin Iz i gospođica Po, Gospođica Hoću, Mirko Bjesomirko, Ana i gospodin Strahojed/Tihana Lipovec Fraculj - tekst, Jelena Brezovec -ilustracije).

Pohvale su dodijeljene i Ivanu Stanišiću za najboljeg debitanta u slikovnici 'Jedan dan/Zagreb' i Aljoši Vukoviću za popularizaciju haikua među mladima u zbirci 'Haiku iz moje kale'.

O nagradama je odlučivalo Stručno povjerenstvo - Koraljka Jurčec Kos, Ana Đokić, Marina Gabelica, Tomislav Tomić i Dubravka Zima.

Kako su istaknuli u obrazloženju, ovogodišnja 122 naslova za djecu i mladež koje je prijavilo 45 nakladnika ukazuju na veliku produkciju i jednako veliku želju za njihovim predstavljanjem u javnosti.

'Zanimanje za sudjelovanje na natječaju za najznačajniju godišnju nagradu za najbolja književna djela za djecu i za ilustracije knjiga za djecu ne jenjava, naprotiv, sve je veće', ističu.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri su Knjižnice grada Zagreba i KD Vatroslav Lisinski.