KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST

Nakon stanke zbog pandemije, Lauba ponovno otvorena

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2020 21:04
  • Objavljeno 28.04.2020 u 21:04
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Lauba - Kuća za ljude i umjetnost otvorila se u utorak ponovno za posjetitelje i nastavlja s izložbom 'Klizanje u nepoznato' Ivana Marušića Klifa, koja je u ožujku bila otvorena, no ubrzo potom i zatvorena zbog proglašenja pandemije koronavirusa

Taj zagrebački multimedijalni umjetnik na izložbi u Laubi predstavlja instalaciju koju je, kao hrvatski predstavnik, izložio na prošlogodišnjem Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora te osvojio nagradu za izvedbeni dizajn.

U kustoskoj koncepciji Marka Goluba i Maše Milovac predstavljaju se autorove suradnje s kolegama umjetnicima, Anom Hušman, Zlatkom Burićem Kićom, Damirom Bartolom Indošom, Tanjom Vrvilo i Brankom Brezovcem.

Većinom je riječ o njegovom radu u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina, transformacijama prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika.

'Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača', ističe se u najavi izložbe.

Kako se objašnjava, umjetnik koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta i u kazališnom kontekstu aktivan je član kreativnih kolektiva, a ne samo scenograf.

Ivan Marušić Klif (1969.) multimedijalni umjetnik, glazbenik, scenograf, tonski snimatelj i producent, diplomirao je 1995. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu. Radi s novim medijima, videom, svjetlom, zvukom i glazbom, izlaže svjetlosne, kinetičke, interaktivne i audiovizualne instalacije, u kojima koristi i nove digitalne tehnologije i zastarjele analogne uređaje.

Surađuje s umjetnicima u području likovne umjetnosti, kazališta, glazbe, televizije i eksperimentalnog filma. Svoj je rad predstavljao u brojnim uglednim institucijama i na manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te je za njega višestruko nagrađivan.

Izložba je izvorno nastala u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Ministarstva kulture, a bit će otvorena do 5. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!