NAJBOLJA OSTVARENJA U 2009.

Objavljeni dobitnici godišnje nagrade Vladimir Nazor

31.05.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture RH objavilo je dobitnike godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2009. za životno djelo te godišnje nagrade u područjima književnosti, glazbe, filma, likovne i primijenjene umjetnosti, kazališta i arhitekture

Na području književnosti nagradu Vladimir Nazor za 2009. godinu za životno djelo dobio je akademik Milivoj Solar, teoretičar književnosti, autor brojnih radova u znanstvenim književnim i stručnim časopisima te rasprava iz književne teorije. Godišnja nagrada za 2009. bit će dodijeljena književnici Ivani Šojat-Kuči za roman 'Unterstadt'. Roman donosi priču građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja 20. stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri - gdje se isprepleću njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaji.

U kategoriji glazbe nagradu za životno djelo osvojio je dirigent Nikša Bareza koji već više od 30 godina dirigira po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama te je dugogodišnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Godišnja nagrada u istoj kategoriji pripala je ravnatelju riječkog Baleta Staši Zurovcu za koreografiju i režiju baleta 'Proces', u izvedbi baletnog ansambla i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, a koji je premijerno izveden u okviru Muzičkog biennala Zagreb.

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo na području filmske umjetnosti bit će dodijeljena Veljku Bulajiću, redatelju filmova 'Kozara', 'Bitka na Neretvi', 'Čovjek koga treba ubiti', 'Obećana zemlja', 'Libertas' i drugih. Godišnju je nagradu u toj kategoriji osvojio redatelj Branko Schmidt za režiju igranog filma 'Metastaze'.

Grafički dizajner i slikar Alfred Pal
dobio je nagradu za životno djelo s područja likovne i primijenjene umjetnosti, dok je godišnju nagradu Vladimir Nazor odnio akademski slikar Zoltan Novak za izložbu 'Noćne slike' u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Na područje kazališne umjetnosti dramska umjetnica Mladena Gavran za ulogu u monokomediji Mire Gavrana 'Najluđa predstava na svijetu' osvojila je godišnju nagradu, dok je za životno djelo nagrađen dramski umjetnik Vladimir Gerić

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u kategoriji arhitekture i urbanizma pripala je arhitektu Borisu Krstuloviću, dok su godišnju nagradu osvojili Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović i Silvije Novak, članovi Studija 3LHD za projekt Centra Zamet u Rijeci.

Odbor nagrade Vladimir Nazor s akademikom Milanom Mogušem na čelu na sjednici 25. svibnja donio je odluke o dobitnicima nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2009.

Svečana dodjela nagrada Vladimir Nazor održat će se u subotu, 19. lipnja 2010. u 12 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.