'PROCES'

Staši Zurovcu nagrada Vladimir Nazor

28.05.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Ravnatelj riječkog Baleta Staša Zurovac dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor za koreografiju i režiju baleta 'Proces', u izvedbi baletnog ansambla i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca. Istu je nagradu dobio i skladatelj 'Procesa' Berislav Šipuš

'Proces' je nastao u zajedničkoj kreaciji koreografa i ravnatelja riječkog Baleta Staše Zurovca te skladatelja i dirigenta Berislava Šipuša, a praizveden je na svečanosti zatvaranja zagrebačkog Muzičkog biennala 26. travnja 2009, riječka premijera bila e 13. svibnja 2009. godine.

Pomalo neobičan naslov i izbor predloška za predstavu 'Proces' zamišljen je kao refleksija čitanja slavnog Kafkina romana, a ujedno označava i proces samog stvaranja složenoga glazbeno-scenskog djela. Autori su ‘Proces’ osmislili kao kolaž od dvanaest scena koje idu neobično brzo jedna u drugu, uz elemente raznih glazbenih stilova i skladateljskih jezika, opet s ciljem zajedništva cjeline.

Plesač i koreograf Staša Zurovac diplomirao je na Školi za klasični balet u Zagrebu, a usavršavao se u Sankt Peterburgu, gdje je diplomirao. Članom Baleta HNK u Zagrebu postaje 1989, koreografira od 1996, a od sezone 2003/2004. ravnatelj je Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Dobitnik je dviju nagrada Oskar Harmoš za najbolje muške uloge u četiri baleta u sezoni 1995/1996. te za ulogu Mandarina u Bartókovu 'Čudesnom mandarinu' u sezoni 2000/2001. Također je osvojio dvije nagrade hrvatskog glumišta, 2000. godine za najbolje ostvarenje mladog umjetnika u ‘Molim te, probudi me!’ i 2006. za koreografiju u predstavi 'Cirkus primitif balet' u izvedbi ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca. Nagrađen je i na 5. festivalu koreografskih minijatura u Beogradu, 17. međunarodnom natjecanju za koreografiju u Hanoveru te na Svetovnim glazbenim dnevima, a dobio je i dvije nagrade Peristil Splitskog ljeta te Nagradu grada Beograda za balet 'Tko to tamo peva'.

U riječkom HNK dosad su postavljene njegove koreografije - autorski projekti, 'Marquezomanija', 'Volite li Brahmsa?', 'Cirkus primitif balet', 'Pjesma nad pjesmama' te balet 'Romeo i Julija' S. Prokofjeva. U SNG Maribor 2008. praizveden je ‘'Vojček', njegov autorski projekt prema drami 'Woyzeck' Georga Büchnera.

Svečana dodjela Nagrada Vladimir Nazor održat će se u subotu, 19. lipnja 2010. u 12 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.