DODJELA U OŽUJKU

Objavljene nominacije za Oscara: evo tko je u utrci za prestižni kipić

23.01.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Film 'Oblik vode' ima najviše nominacija, čak 13, a slijedi ga 'Dunkirk' s osam. Za najboljeg glumca nominirani su mladi Timothée Chalamet iz filma 'Skrivena ljubav' i Daniel Kaluuya iz 'Bježi!' te veterani Daniel Day-Lewis, Gary Oldman i Denzel Washington, dok su za najbolju glumicu nominirane Sally Hawkins, Frances McDormand i Meryl Streep te mlade kolegice Margot Robbie za ulogu u filmu 'Ja, Tonya' i Saoirse Ronan za 'Lady Bird', koji je Greti Gerwig osigurao nominaciju za režiju

Za najbolji film nominirani su 'Tri plakata izvan grada' Martina McDonagha, 'Novine' Stevena Spielberga, 'Skrivena ljubav' Luce Guadagnina, 'Prijelomni čas' Joea Wrighta, 'Dunkirk' Christophera Nolana, 'Bježi!' Jordana Peelea, 'Lady Bird' Grete Gerwig, 'Phantom Thread' Paula Thomasa Andersona i 'Oblik vode' Guillerma del Tora.

Za najboljeg glumca nominirani su Gary Oldman za ulogu u filmu 'Prijelomni čas', Denzel Washington za 'Roman J. Israel, Esq.', Daniel Day-Lewis za 'Phantom Thread', Daniel Kaluuya za 'Bježi!', a Timothée Chalamet za 'Skrivenu ljubav'.

Sally Hawkins nominirana je za najbolju glumicu za ulogu u filmu 'Oblik vode', Frances McDormand za 'Tri plakata izvan grada', Margot Robbie za 'Ja, Tonya', Saoirse Ronan za 'Lady Bird' i Meryl Streep za ulogu u filmu Stevena Spielberga 'Novine'.

Za najbolju sporednu ulogu nominirane su glumice Mary J. Blige ('Mudbound'), Allison Janney ('Ja, Tonya'), Leslie Manville ('Phantom Thread'), Laurie Metcalf ('Lady Bird') i Octavia Spencer ('Oblik vode'), a za najbolje sporedne glumce Willem Dafoe, ('Projekt Florida'), Woody Harrelson ('Tri plakata izvan grada'), Richard Jenkins ('Oblik vode'), Christopher Plummer, ('Sav novac svijeta') i Sam Rockwell ('Tri plakata izvan grada').

Za režiju su nominirani Christopher Nolan ('Dunkirk'), Jordan Peele ('Bježi!'), Paul Thomas Anderson ('Phantom Thread'), Guillermo del Toro ('Oblik vode') i Greta Gerwig ('Lady Bird'), koja je tek peta žena u povijesti Oscara nominirana u ovoj kategoriji.

Za najbolji originalni scenarij nominirani su Emily V. Gordon i Kumail Nanjiani ('Moja ljubavna priča'), Jordan Peele ('Bježi!'), Greta Gerwig ('Lady Bird'), Martin McDonagh ('Tri plakata izvan grada') te Guillermo del Toro i Vanessa Taylor ('Oblik vode').

Za najbolji prilagođeni scenarij nominirani su James Ivory ('Skrivena ljubav'), Scott Neustadter i Michael H. Weber ('The Disaster Artist'), Scott Frank, James Mangold i Michael Green ('Logan'), Aaron Sorkin ('Velika igra') te Virgil Williams i Dee Rees ('Mudbound').

  • +5
Nominirani za Oscare Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za najbolju montažu nominirani su 'Blade Runner 2049', 'Prijelomni čas', 'Dunkirk', 'Mudbound' i 'Oblik vode', a za najbolju kostimografiju 'Ljepotica i zvijer', 'Prijelomni čas', 'Phantom Thread', 'Oblik vode', 'Victoria i Abdul'.

  • +22
Blade Runner 2049 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za najbolje vizualne efekte nominirani su 'Blade Runner 2049', 'Čuvari galaksije Vol. 2', 'Kong: Otok lubanja', 'Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi' i 'Planet majmuna: Rat'.

'Prijelomni čas', 'Ljepotica i zvijer', 'Phantom Thread', 'Oblik vode' i 'Victoria i Abdul' nominirani su za najbolju kostimografiju, a za najbolju scenografiju 'Ljepotica i zvijer', 'Blade Runner 2049', 'Prijelomni čas', 'Dunkirk' i 'Oblik vode'.

  • +2
Ratovi zvijezda: Posljednji jedi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za najbolji strani film nominirani su 'Fantastična žena', 'L'insulte', 'Bez ljubavi', 'Kvadrat' i 'Inxeba', a za najbolji animirani film nominirani su 'The Boss Baby', 'The Breadwinner', 'Coco i velika tajna', 'Ferdinand' i 'Loving Vincent'.

U kategoriji najboljeg dokumentarca natječu se 'Abacus: Small Enough to Jail', 'Faces Places', 'Icarus', 'Last Men in Aleppo' i 'Strong Island'.

Za najbolji zvuk nominirani su 'Vozač', 'Blade Runner 2049', 'Dunkirk', 'Oblik vode' i 'Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi', dok su za najbolji originalni soundtrack nominacije dobili Hans Zimmer za film 'Dunkirk', Jonny Greenwood za 'Phantom Thread', Alexandre Desplat za 'Oblik vode', John Williams za 'Ratove zvijezda: Posljednji Jedi' i Carter Burwell za 'Tri plakata izvan grada'.

'Mighty River' iz filma 'Mudbound' zaradila je nominaciju za najbolju originalnu pjesmu, a konkuriraju joj 'Mystery of Love' iz 'Skrivene ljubavi', 'Remember Me' iz 'Coca i velike tajne', 'Stand Up for Something' iz filma 'Marshall' te 'This is Me' iz 'Najvećeg showmana'.

Dodjela Oscara zakazana je za 4. ožujka, a vodit će je, kao i prošle godine, Jimmy Kimmel.