veliko priznanje

Rade Šerbedžija dobio poziv da se pridruži organizaciji Oscara

30.06.2017 u 13:35

Bionic
Reading

Glumac se, uz bosanskohercegovačku redateljicu Aidu Begić, nalazi među 774 nova člana kojima je Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) uputila poziv da pomognu oko Oscara. Šerbedžija je pozvan u kategoriji glumca, a na popisu su i Betty White, Tom Ford, Guy Ritchie i Nick Cave

Među potencijalnim novim licima glumačkog ogranka Akademije su Kristen Stewart, Dwayne The Rock Johnson, Betty White, Riz Ahmed, Priyanka Chopra, Gal Gadot, Amy Poehler, Elle Fanning, Zoë Kravitz, Chris Hemsworth, Sienna Miller, Elizabeth Olsen, Margot Robbie i drugi.

Među redateljima i redateljicama su se, pored spomenute Begić, našli i Barry Jenkins, Jordan Peele, Kim Ki-Duk, Theodore Melfi, David Ayer, Emmanuelle Bercot, Fatih Akin, Derek Cianfrance, Patricia Cardoso, Garth Davis, Lav Diaz, Tom Ford, Anna Hui, Kleber Mendoça Filho, Takashi Miike i Guy Ritchie, a za muzički ogranak Justin Timberlake, Nic Cave, Angelo Badalamenti i drugi.

Među pozvanima su i scenaristi Simon Pegg, Katie Dippold, Mike Mills, Taylor Sheridan, Joss Whedon i Jordan Peele.

Pod rukovodstvom predsjednice Cheryl Boone Isaacs, Akademija je prošla snažne promjene kako bi izbor predstavio što više raznolikosti. Inicijativa je tako rezultirala i povećanim brojem žena (46 posto među 683 filmska profesionalca u 2016.) i rasnih manjina (41 posto) koje su zatražile da se pridruže prestižnoj grupi.

Kako se navodi u saopćenju Akademije, trenutno je približno 8.500 članova organizacije, a ovogodišnji broj pozvanih je dosadašnji rekord. Pozvani su filmski radnici iz 57 država, a na listi je 39 posto žena. Najmlađa od njih je Elle Fanning s 19 godina, a najstarija Betty White s 95.

Sveukupan popis pozvanih možete vidjeti ovdje.