'NOVINE'

Film kojim Steven Spielberg odaje počast novinarstvu stigao u kina

12.01.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Novi film Stevena Spielberga, 'Novine', koji od prvog prikazivanja u Washingtonu polovicom prosinca dobiva odlične kritike, a imao je i šest nominacija za Zlatne globuse, od 11. siječnja se, u sklopu početka globalne distribucije, može pogledati i u hrvatskim kinima

Radnja podsjeća na istiniti događaj s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, aferu 'Pentagon Papers' u kojoj je glavnu ulogu u otkrivanju istine o Vijetnamskom ratu odigrao Washington Post, objavivši niz službenih dokumenata američkog Ministarstva obrane koje je vojni analitičar Daniel Ellsberg dostavio novinarima.

Za 'Novine' se očekuje da će postići status još jednog filma iz novinarskog svijeta, 'Svi predsjednikovi ljudi' Alana J. Pakule o aferi Watergate koja je dovela do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona.

U vremenima kada novinarstvo nerijetko izaziva negativne konotacije, pričom iz prošlosti film 'Novine' odaje počast istraživačkom novinarskom radu, ali je i aktualan - upozorava na potrebu nezavisnosti medija i slobode govora, pobuđuje usporedbe administracije Richarda Nixona i Donalda Trumpa i govori o ulozi žena na važnim pozicijama.

Film se fokusira i na neočekivano partnerstvo Katharine Graham, koju glumi Meryl Streep, izdavačice Washington Posta i urednika Bena Bradleeja (Tom Hanks), koji nastoje prestići New York Times u otkrivanju masovnog prikrivanja vladinih tajni koje je trajalo tri desetljeća, tijekom mandata četiriju američkih predsjednika.

Dvoje Oscarovaca u svojoj prvoj zajedničkoj filmskoj suradnji tumače uloge u kojima moraju savladati vlastite razlike, riskirati svoje karijere i vlastitu slobodu ne bi li razotkrili davno pokopane tajne.

Njihov odnos Hanks je želio temeljiti na poštovanju, a ne na romansi. 'Tijekom tih događaja, Ben je razvio veliku privrženost prema Kay, kao i poštovanje zbog toga što je sve riskirala', objasnio je proslavljeni glumac.

Kako se napominje se u najavi filma, koji će u Cinestaru i ostalim kinima igrati u distribuciji Blitza, 'Novine' najviše od svega pružaju fascinantni kontekst bezvremenskom pitanju: U kojem trenutku jednostavno moramo prozboriti kako bismo otkrili veliku opasnost za našu naciju, makar znamo da su ulozi nepojmljivo visoki?

Na nedavnoj, 75. dodjeli Zlatnih globusa 'The Post' se natjecao u kategorijama za najbolji film, redatelja, glumca, glumicu, scenarij (Liz Hannah i Josh Singer) i izvornu glazbu (John Williams).

U filmu glume i Alison Brie, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Carrie Coon, Matthew Rhys.