'TREBALO BI SRUŠITI ZIDOVE'

Objavljena zbirka pjesama Krešimira Bagića

12.01.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Zbirku pjesama Krešimira Bagića 'Trebalo bi srušiti zidove', za koju je autor dobio nagradu 'Dobriša Cesarić' za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis 2010., objavili su zagrebačka izdavačka kuća Disput, grad Požega i slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika

Povjerenstvo za dodjelu te nagrade pod predsjedanjem Delimira Rešickog svoju je odluku prije godinu dana objasnilo riječima da 'nagrađena knjiga stihova već naslovom sugerira izraženiju angažiranost i obračun s vremenom koje ne oskudijeva u posvemašnjoj devalvaciji svih vrijednosti'. 'Bagić je asocijativnom i metaforičnom pjesničkom pismu pridodao i izravnost, što njegovoj poeziji podaruje istinski čitateljski užitak upravo na mjestima začudnih diskurzivnih rezova i tenzija između stvarnosti, praznine i jezika', ističe povjerenstvo.

Zbirka pjesama 'Trebalo bi srušiti zidove' osma je pjesnička knjiga Krešimira Bagića (1962.), jednog od najvažnijih hrvatskih pjesnika srednje generacije. Bagić je voditelj katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. do 1999. radio je kao lektor za hrvatski jezik i književnost na Sorboni, a od 2005. do 2009. bio je voditelj Zagrebačke slavističke škole. Pjesme i stručni tekstovi prevedeni su mu na dvadesetak jezika.

Knjiga 'Trebalo bi srušiti zidove' bit će predstavljena 14. siječnja u Požegi u sklopu Dana Dobriše Cesarića.