KRAĐA BIOGRAFIJE

Obiteljska pomoćnica tuži autoricu 'Sluškinja'

21.02.2011 u 14:12

Bionic
Reading

Književnica Kathryn Stockett, autorica bestselera 'Sluškinje', suočila se s tužbom bivše služavke koja tvrdi da je nadahnula fikcijski lik protivno svojoj volji

Hit romani nerijetko su popraćeni tužbama, o čemu, među ostalima, svjedoče primjeri J.K. Rowling i Dana Browna. Ipak, autorica Kathryn Stockett, čiji je roman 'Sluškinje' postigao izrazitu popularnost među čitateljima s obje strane Atlantika, suočila se s nesvakidašnjom optužbom.

Za razliku od Rowling i Browna te brojnih drugih svojih kolega, ona nije optužena za plagiranje, već je Ablene Cooper, koja je godinama radila kao služavka njene obitelji, tuži za neautorizirano korištenje biografskih elemenata svojeg života. U romanu 'Sluškinje' Stockett donosi priču o Afroamerikankama koje rade u bjelačkim obiteljima na američkom jugu 60-ih godina prošlog stoljeća.

Jedna od glavnih junakinja djela je služavka Aibileen Clark, za koju Cooper smatra da joj je upravo ona poslužila kao inspiracija. Šezdesetogodišnja Cooper uložila je tužbu tvrdeći da je lik Aibileen utemeljen na njenom životu protiv njene želje i bez autorizacije. I Cooper i fikcijski lik Clark imale su sinove koji su poginuli u mladosti te obje imaju zlatan zub. Cooper smatra da je lik njene literarne dvojnice uvredljiv, posebice unutarnji monolozi u kojima svoju kožu uspoređuje s bojom žohara.

Stockett s druge strane tvrdi da je roman fikcija, dodavši tek da je inspiraciju dijelom pronašla u vlastitu odrastanju sa služavkom Demetrie koja je umrla još dok je književnica bila tinejdžerske dobi.

Roman 'Sluškinje', koji je kod nas izdao Algoritam, već je 97 tjedana na popisu bestselera časopisa New York Times, a uskoro će po njemu biti snimljen film.