35. nagrada

Novo priznanje za film 'Sigurno mjesto': Lerotić oduševio žiri u Mallorci

02.08.2023 u 11:40

Bionic
Reading

'Sigurno mjesto' redatelja Jurja Lerotića osvojilo je nagradu za najbolji film na Atlantida Mallorca Film Festivalu, a osim novčane potpore, nagrada uključuje i distribuciju filma u Španjolskoj

Obrazloženje žirija glasi: “Za izvanrednu režiju i virtuoznost scenarija koji uspijeva osjetljivo i nježno prikazati obiteljsku dramu o samoubojstvu, 'Sigurno mjesto' žestoko udara u želudac.”

Sigurno mjesto je od svoje premijere na Locarno film festivalu 2022. godine do sada osvojio ukupno 35 nagrada i priznanja, a bio je prikazan na više od 50 festivala diljem svijeta, prenosi HAVC.

Izvor: Društvene mreže

Najbolji debitantski film jeruzalemskog festivala

Krajem mjeseca srpnja film je osvojio nagradu za najbolji debitantski film i na 40. izdanju festivala u Jeruzalemu.

'Sigurno mjesto' impresioniralo je žiri natjecateljske konkurencije debitantskih filmova na tom festivalu, a žiri je djelovao u sastavu: višestruko nagrađivani redatelj Ali Abbasi (Holy Spider, Border), redateljica i producentica Barbara Albert (koproducentica filmova Quo vadis Aida, Toni Erdman) te redatelj Sebastian Meise (Great Freedom, Still Life).

"Gledanje filma Sigurno mjesto je fizičko iskustvo. Bolno, ali i duboko ljudsko, čak i duhovito u pojedinim trenucima. Precizno promišljen, snimljen, montiran, odglumljen i režiran. Duboko nas je dirnuo," stoji u obrazloženju žirija.

U istoj kategoriji, posebno priznanje osvojio je i mongolski film If Only I Could Hibernate redateljaZoljargala Purevdasha, koji je imao premijeru u sklopu programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard) Filmskog festivala u Cannesu.

Film Jurja Lerotića bio je hrvatski kandidat za nagradu Oscar, a može se pogledati i na streaming servisu HBO Max.