ČASOPIS ZA KULTURU

Novi glavni urednik Vijenca najavio više tekstova o Hrvatima izvan domovine, a manje prepucavanja

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 15.02.2018 12:07
  • Objavljeno 15.02.2018 u 12:07
Goran Galić

Goran Galić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mirko Cvjetko

Glavni odbor Matice hrvatske dosadašnjeg v. d. glavnog urednika Gorana Galića imenovao je za novoga glavnog urednika Vijenca. Na čelu najstarijega hrvatskog lista za kulturu Galić je naslijedio Luku Šeputa, glavnog urednika Vijenca od 2009, koji je u svibnju prošle godine imenovan glavnim urednikom Matičina nakladništva, priopćili su iz Matice hrvatske, izdavača ovog časopisa

Izlažući svoj program Galić je kazao da 'Vijenac' vidi kao središnje novine svih hrvatskih umjetnika i intelektualaca koje redovito, informativno i kritički, biranim hrvatskim jezikom, na nacionalnoj razini prate područja definirana u svomu podnaslovu – umjetnost, kulturu i znanost, navodi se u priopćenju.

'Kriteriji selekcije kulturnih sadržaja umjetnička su i estetska vrijednost, a kriteriji za izbor suradnika stručnost, vještina u pisanju i iskustvo. Velika vrijednost i komparativna prednost Vijenca njegovanje je umjetničke kritike. Uz izvještavanje o vodećim umjetnicima iz pera najpozvanijih kritičara i novinara, od kojih su mnogi već godinama stalni Vijenčevi suradnici, Vijenac treba prepoznavati i afirmirati darovite mlade umjetnike te odgajati novinare u području kulture', stoji u izjavi novoimenovanog urednika Galića koji je najavio više priloga o kulturi Hrvata izvan domovine te jačanje suradnje s Matičinim odjelima i ograncima te svim zainteresiranim kulturnim, umjetničkim i znanstvenim ustanovama te strukovnim udrugama.

Vijenac

Vijenac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vijenac

Dodao je da Vijenac dijelom treba biti i Matičina tribina te u skladu s tim u određenoj mjeri pratiti i ključne društvene teme, osobito one koje nemaju pristup medijima. 'Prilozi o društvenim temama ne smiju se svesti na jalova ideološka prepucavanja koja dijele hrvatsko društvo, što je nažalost postalo naša medijska svakodnevica, već trebaju počivati na stručnoj ekspertizi autora i na istraživačkom novinarstvu, na potrazi za rješenjima i na načelu činjenice su svete, a komentar je slobodan. Vijenac će u narednom razdoblju biti predvodnik takva novinarstva.'

Goran Galić (Sisak, 1988) u novinarstvu je deset godina. Na Hrvatskim studijima diplomirao je hrvatsku kulturu i komunikologiju. Novinarsku praksu pohađao je u više redakcija, uključujući i Obrazovni program HRT-a, a nakon završene Komunikološke škole Matice hrvatske 2010. započinje suradnju s Vijencem. Od 2011. stalni je član uredništva i do 2015. obnaša dužnost urednika deska i tajnika redakcije. U listopadu 2015. imenovan je zamjenikom glavnog urednika, a u svibnju 2017. vršiteljem dužnosti glavnog urednika. Utemeljitelj je i voditelj projekta Medijski susreti u Matici hrvatskoj. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!