'Ubojice cvjetnog mjeseca'

Novi film Martina Scorsesea u zagrebačkoj Kinoteci

17.10.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Uz nastavak projekcija Fassbinderovih klasika, zagrebačko kino Kinoteka u ovom tjednu donosi i novi film Martina Scorsesea, 'Ubojice cvjetnog mjeseca', koje kritičari svrstavaju u same vrhunce njegova opusa

Scorseseov film je inspiriran slučajem iz dvadesetih godina prošloga stoljeća kada Oklahomu potresa serija ubojstava među pripadnicima plemena Osage, američkih Indijanaca koji su se obogatili zahvaljujući nalazištima nafte na plemenskoj zemlji.

Premijerna projekcija na Filmskom festivalu u Cannesu dobila je ovacije, a kritičari su hvalili Scorseseov epski zamah i pažljivu obradu kontroverzne priče inspirirane istinitim događajima. Glavne uloge odigrali su Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone.

Fassbinderov ciklus "Pravo jačeg" nastavlja se temom "Spremne za krupni kadar", posvećenom filmovima s karizmatičnim protagonisticama koji istražuju odnos glume i manipulacije.

Među njima su "Gorke suze Petre von Kant", priča o modnoj dizajnerici koja se zaljubljuje u mladu glumicu u usponu te "Čežnja Veronike Voss" u kojem istražuje sudbinu glumice koja je svoje zlatne dane doživjela za vrijeme Trećeg Reicha.

"Ovaj Zlatnim medvjedom nagrađeni film svojom je pričom, noirovskom estetikom i protagonisticom većom od života bio inspiriran i klasikom Billyja Wildera 'Bulevar sumraka', koji će se također moći pogledati u Kinoteci", ističe se u najavi.

Tjedan zaključuje "Sve o mojoj majci" Fassbinderova duhovnog srodnika Pedra Almodóvara, humorna melodrama o prijateljstvu i alternativnim obiteljima, koja je kao i Fassbinderova 'Petra von Kant' varijacija na "Sve o Evi" Josepha L. Mankiewicza.

Među novitetima Kinoteke su komedije "Palo lišće" Akija Kaurismäkija i "Asteroid City" Wesa Andersona, humorna drama "Bosanski lonac" Pave Marinkovića, romansa "Plavi kaftan" redateljice Maryam Touzani te dokumentarni film Pere Kvesića "Kuća na Kraljevcu".

Matineja donosi "Psiće u ophodnji: Moćan film", nastavak istoimnog hit-animiranog filma.