DRUGI FILM IZ 'TRILOGIJE SUNCA'

Novi film Dalibora Matanića 'Zora' kreće u hrvatska kina

07.06.2021 u 14:07

Bionic
Reading

U hrvatska kina stiže 'Zora', novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske 'Trilogije sunca' (Zvizdan, Zora, Suton). Nakon svjetske premijere prošle jeseni na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film 'Zora' će od 10. lipnja moći pogledati i hrvatska kino publika

U prvom dijelu trilogije, 'Zvizdanu', Matanić je suprotstavio ljubav i mržnju, u 'Zori' čini isto suprotstavljajući intimnu obiteljsku dramu s neonacističkim pokretom u usponu. Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom vezanom za nestanak djeteta, mještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Tijekom trajanja Matijinog puta od gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla - suočavanje i borba.

Dalibor Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij, najavljujući kinodistribuciju 'Zore' ponosno ističe kako je 'Trilogija sunca' njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bi opet vratila u najgorim oblicima.

''Trilogija sunca' je i način razmišljanja u mojoj obitelji kroz tri generacije. 'Zvizdan' je bio posvećen mojoj baki, 'Zora' mojem ocu, a finalni će film biti moja priča', otkriva Matanić.

  • +6
Film 'Zora' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Krešimir Mikić utjelovio je Matiju, a Tihana Lazović njegovu suprugu Iku. Djecu, Kaju i Nikolu, glume Lara Vladović i Maks Kleončić.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica 'Zore' je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.