VELIKA ČAST

U Tallinnu održana svjetska premijera Matanićevog filma 'Zora'

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 28.11.2020 09:54
  • Objavljeno 28.11.2020 u 09:54
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Sinoć je na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana svjetska premijera 'Zore', novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnome gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije, a 'Zora' je prvi hrvatski dugometražni igrani film prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala

Filmsku ekipu 'Zore' u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.

'Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine 'Trilogije sunca'. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako', izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši:

'Iskustvo snimanja 'Zore' je poput onog u 'Zvizdanu', iskustvo koje glumci najviše vole - kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge.'

Radnja filma 'Zora', koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. 'Zora' je drugi dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak) ̶ trilogije protiv fašizma.

Kao i u 'Zvizdanu', Matanić i u 'Zori' uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Nakon svjetske premijere, prve kritike Zore objavili su Screendaily i Cineuropa.

Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući Zvizdan i Zoru, kaže: 'Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u 'Zori' zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno', prognozirajući filmu dobar festivalski život.

  • +2

Dalibor Matanić 'Zora'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Branko Knez

Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film 'Trilogije sunca', ističe: 'Suprotno jasnom kodiranju 'nas' i 'njih' po etničkoj osnovi u 'Zvizdanu', Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom.'

Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je 'Zora izvanredno filmsko djelo'. Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica'Zore' je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz. Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!