OPISANA I PALETA BOJA

Nova saznanja o Vermeerovoj 'Djevojci s bisernom naušnicom'

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2020 09:49
  • Objavljeno 29.04.2020 u 09:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Archivart / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveće do danas poznato znanstveno istraživanje Vermeerove slike 'Djevojka s bisernom naušnicom', rezultiralo je iznenađujućim otkrićima, objavio je haški muzej Mauritshuis u kojemu je izložena

Nijedna Vermeerova slika ne zaokuplja pažnju povjesničara umjetnosti kao 'Djevojka s bisernom naušnicom' koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad', rekla je ravnateljica muzeja Martine Gosselink na videokonferenciji za medije.

Grupa stručnjaka je ustanovila da je nizozemski barokni slikar Johannes Vermeer (1632.-1675.) na poznatoj slici iza djevojke naslikao i zelenu zavjesu, koja je s vremenom iščezla.

Pomoću rendgenskog skenera uspjeli su detektirati i trepavice koje nisu vidljive golim okom. Usto su ustanovili i da biserna naušnica, po kojoj je slika dobila naziv, jednostavno lebdi u zraku jer ne postoji fleksibilna žica koja je prčvršćuje za ušnu resicu.

Zahvaljujući ovom istraživanju, prvi je put podrobno opisana i paleta boja koje je Vermeer koristio. No unatoč detaljnom istraživanju nije otkrivena najveća tajna slike - djevojčin identitet. Po nekim izvorima djevojka predstavlja Vermeerovu najstariju kćer Mariju, koja je u trenutku nastanka platna imala 12 ili 13 godina. Maria je i sama bila slikarica te se, po mišljenju dijela stručnjaka smatra autoricom velikog broja očevih slika.

Međunarodni tim stručnjaka je sliku nastalu između 1665. i 1667., istraživao i u ožujku 2018., koristeći pritom najnovije tehnike skeniranja.

Bila je to druga velika znanstvena analiza remek-djela nakon one iz 1994. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!