JOSIP EUGEN ŠETA

Nova pjesnička književna nagrada

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2011 14:40
  • Objavljeno 24.01.2011 u 14:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatsko književno društvo (HKD) u Rijeci raspisalo je natječaj za novu književnu nagradu nazvanu 'Josip Eugen Šeta' po pokojnom riječkom pjesniku

Predsjednik HKD-a Valerio Orlić na današnjoj je konferenciji za novinstvo izvijestio da će se na natječaju primati cjeloviti rukopisi neobjavljenih zbirki pjesama. Autori šalju rukopise anonimno, pod šifrom, do 1. svibnja.

Peteročlano povjerenstvo za dodjelu nagrade 'Josip Eugen Šeta', članovi kojeg još nisu imenovani, objavit će ime dobitnika nagrade 5. srpnja, na dan Šetina rođenja.

Dobitniku nagrade će se tiskati nagrađena zbirka pjesama, dobit će stotinu otisnutih knjiga te će se predstaviti u časopisu 'Književno pero' koji izdaje HKD.

Orlić je kazao da je HKD pokrenuo dodjelu nagrade da se ne zaboravi lik i djelo Josipa Eugena Šete. Ocijenio je da on bio jedan od rijetkih pravih pjesnika te uzor mlađim pjesnicima. Bio je nepotkupljiva književna veličina, nikomu nije podilazio ni politički ni kulturno, rekao je Orlić.

Josip Eugen Šeta rođen je 1944. u Vinkovcima. Od 1962. živi u Rijeci i počinje objavljivati u časopisima za književnost i dnevnim novinama. Objavljeno je šest knjiga njegove poezije te pet CD-a na kojima sam izgovara svoje stihove. Pjesme su mu prepjevane na talijanski, njemački, engleski, francuski, makedonski, poljski, bugarski i srpski jezik. Osim pjesništvom bavio se glazbom i glumom. Umro je u listopadu 2010.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi