KRAJ KARIJERE

Nobelovac Imre Kertész prestao pisati

21.11.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 2002. godine Imre Kertész pridružuje se trendu spisateljskih mirovina te je u razgovoru za mađarske novine objavio da više nema namjeru pisati zbog zdravstvenih razloga, ali i zato što smatra da je rekao sve o dominantnoj temi svojeg književnog opusa

Danas 83-godišnji mađarski pisac židovskog porijekla Imre Kertész svoje je djetinjstvo tijekom Drugog svjetskog rata proveo u konc-logorima Hitlerova režima, a iskustvo i posljedice Holokausta su, nimalo iznenađujuće, postali njegova opsesivna književna tema. Od brojnih romana i eseja koje je o tome pisao svakako treba izdvojiti remek-djelo 'Čovjek bez sudbine', prevedeno na hrvatski s još nekoliko Kertészovih knjiga.

Ali kako se čini prema intervjuu objavljenom u mađarskim novinama, Kertész je o Holokaustu napisao sve što je htio te smatra da je zaokružio svoju opsesivnu literarnu temu, zbog čega više nema namjeru pisati. Pisac je i obolio od Parkinsonove bolesti koja se polako pogoršava, što ga također ne motivira da piše.

Kertész je kao dječak uspio preživjeti Buchenwald i Auschwitz te sada polako svodi svoje životne račune i priprema se za odlazak. Primjerice, svoj arhiv i sve dokumente ostavio je berlinskoj Akademiji umjetnosti, koja će se o toj sirovoj građi brinuti i nakon njegove smrti.