TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nitko nije tako dobro premostio pandemijom prekinutu sezonu kao nova epizoda 'Dobre bitke'

  • 11.07.2021 u 18:12

  • Bionic
    Reading

    Pandemija je četvrtu sezonu 'Dobre bitke' pogodila kao rijetko koju drugu seriju - k'o sjekirom posred čela, usred priče, bez mogućnosti brzinskog raspleta. No zato su se u prvoj epizodi nove sezone sjajno poigrali sa svojom nevoljom.

    Michelle i Robert King fakat su genijalci. Ovi tvorci popularnih i izvrsnih serija kao što su 'Dobra žena', 'BrainDead' i 'Ugriz' imali su baš gadan peh sa zadnjom sezonom svoje aktualno najuspješnije serije, 'Dobra bitka'. Usred priče o tipu nalik Jeffreyju Epsteinu, o Adrianovu odlasku iz firme kojoj je osnivač, o korupciji u američkom sudstvu - posred čela ih je k'o sjekirom opaučila epidemija koronavirusa i sve epidemijske mjere zbog kojih su morali prekinuti snimanje. Nisu, naravno, bili jedini, ali su bili među onima kojima okolnosti nisu dopustile ni da nekako preštrikaju završetak sezone. Sve je ostalo visjeti u zraku k'o nesretni padobranac koji se zapetljao u dalekovod. I nigdje Stipe Božića da ga spasi.

    Kad je prije par tjedana najavljen početak emitiranja pete sezone, zbog toga sam se sva uzvrpoljila, k'o da mi se najavila rodbina iz Amerike. Stižu mi opet Diane, Liz, nastrani suci i Chumhum! A i totalno me zanimalo kako će premostiti jaz koji je nastao između zadnje prikazane epizode i nedovršene priče i sadašnjeg trenutka. 'Dobra žena' i 'Dobra bitka' nikada nisu bile serije koje su bježale od aktualnosti - čak dapače, na njima su brusile svoju oštrinu i širile naše horizonte - kako li će sad pokriti i sve ono što se dogodilo u zadnjih godinu i pol, a to u Americi, gdje se serija odvija, nije bila samo pandemija, nego i ubojstvo Georgea Floyda, bizaran pohod alt-rightera i Q-anonovaca na Capitol Hill, Trumpov poraz na izborima, ma sto čuda!

    I onda - spektakl! U redu, možda kroz taj spektakl iz mene progovara pretjerivanje jedne strastvne obožavateljice, ali čak i kad se malo saberem - da b' r'eč rekla! Prvu epizodu su isfurali jednostavno sjajno. Cijela je koncipirana kao zbirka isječaka kojima predstoji natpis "previously on" ilitiga "u prethodnim epizodama", samo što uopće nije riječ o isječcima iz prethodnih epizoda, nego o kratkom pregledu svega onoga što se k'o fol odvilo tijekom proteklih godinu i pol u svemiru 'Dobre bitke'. Postavili su se kao da te epizode postoje, ali su negdje zapele, kao onaj padobranac iz prethodnog odlomka, ali vrijeme je za novu sezonu, vrijeme je za sadašnji trenutak i vrijeme je da krenemo dalje pa će nas samo 'podsjetiti' što se dogodilo u onoj pandemijskoj rupi zbog koje se nismo viđali s likovima iz ove serije.

    • +2
    Dobra bitka Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO Promo

    Tako smo u elipsama kroz najvažnije momente 2020. i 2021. godine saznali tko je otišao iz Dianeine i Lizine odvjetničke firme, tko je jedva jedvice preživio COVID-19 te i dalje ima posljedice, tko se uhvatio političke karijere, a tko upisao pravni fakultet, tko je jedva jedvice izbjegao zatvor i tko je lagano odlepršao iz serije na krilima nove, bogate poslodavke. Bolje hendlanje pandemijske sjekire posred serije nisam vidjela još otkad su autori sitcoma 'Dan po dan' svoju zadnju epizodu odlučili pretvoriti u animiranu.

    Druga i treća epizoda 'Dobre bitke' već su dostupne na 'domaćem' HBO GO-u i sve se dalje kreće po uobičajeno zabavnoj liniji ove serije, ali čak i ako je niste namjeravali gledati dalje, od srca vam preporučujem tu, previously on prvu epizodu nove sezone. Ako ništa drugo, vratit će vam vjeru u to da će naše omiljene serije ipak preživjeti udarce koje im je zadao ovaj kaos koji nam se zadnjih godinu i pol plete pod nogama.

    Foršpan za petu sezonu serije 'Dobra bitka' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.