konačna presuda

Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 i pol godine zatvora

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2021 22:52
  • Objavljeno 25.06.2021 u 22:19
Derek Chauvin

Derek Chauvin

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot

Bivši policajac Derek Chauvin je u petak osuđen na 22 i pol godine zatvora zbog ubojstva Georgea Floyda prilikom njegova uhićenja u Minneapolisu u svibnju 2020. godine koje je izazvalo zgražanje ljudi diljem svijeta

Sudac je rekao da se kazna Dereka Chauvina temeljila 'na njegovoj zlouporabi položaja povjerenja i autoriteta, kao i na posebnoj okrutnosti koja se pokazala'.

Tijekom saslušanja o kazni, brat Floydov brat Terrence Floyd zatražio je maksimalnu kaznu od 40 godina. 'Zašto? O čemu si razmišljao? Što ti je prolazilo kroz glavu kad si imao koljeno na vratu mog brata?', kazao je.

Floydova kći Gianna, stara sedam godina, pojavila se u video snimci rekavši da joj tata nedostaje i da ga voli. 'Stalno pitam za njeg'", rekla je. "Moj mi je tata uvijek pomagao oprati zube'.

Chauvin je na sudu rekao kako je izrazio sućut obitelji Floyd, rekavši da će u budućnosti biti 'nekih drugih informacija'. Međutim, nije se ispričao. Na sudu je Chauvinova majka rekla da je on 'dobar čovjek'. 'Uvijek sam vjerovala u tvoju nevinost i nikada se od toga neću pokolebati', rekla je Carolyn Pawlenty.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. travnja. Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela.

Sudac okruga Hennepin Peter Cahill ranije je presudio ovoga mjeseca da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Obrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov odvjetnik argumentirao je da njegov klijentu nije omogućeno pravično suđenjo zbog grešaka tužitelja i porote.

Video bijelog policajca Chauvina, koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda više od devet minuta, izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin "šokirao savjest zemlje".

Sudac Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda. Sudac smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, da je počinio zločin kao dio skupine s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao "pogreška učinjena u dobroj vjeri".

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo uhićenje su, poput Chauvina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubojstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!