TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Sada više nemate razloga za negledanje 'Ricka i Mortyja', a nova sezona počela je urnebesno!

  • 04.07.2021 u 15:22

  • Bionic
    Reading

    Jedna od najluđih animiranih serija koja se ikad pojavila na svjetskim televizorima - 'Rick i Morty' - odnedavno je krenula u svoju petu sezonu, a odnedavno su i sve njezine dosadašnje sezone, plus nove epizode tjednim ritmom dostupne na našem, 'domaćem' HBO GO-u. Sada, dakle, više nemate izgovor za negledanje ove sulude, krvavo smiješne i egzistencijalističko-nihilističke sage o pustolovinama ludog djeda znanstvenika Ricka i njegova unuka Mortyja!

    Onima koji nikada nisu pogledali nijednu epizodu 'Ricka i Mortyja' dosta je komplicirano objasniti kakva je to serija. S jedne je strane jednostavno - riječ je o animiranoj seriji za odrasle, žanr je mješavina obiteljskog sitcoma i znanstveno-fantastične pustolovine (jedan od autora, Dan Harmon, opisuje je kao mješavinu Simpsona i Futurame), a glavni su likovi ludi znanstvenik i djed Rick te njegov zbunjeni unuk Morty, koji je prije sezonu ili dvije taman ušao u tinejdžerske godine te prati svog djeda na njegovim svemirskim i višedimenzijskim pustolovinama. Usput i Rick i Morty žive u obiteljskoj kući s Mortyjevim roditeljima (Mortyjeva majka Rickova je kći) i sestrom, kojima (više-manje neuspješno) pokušavaju osigurati normalan obiteljski život uza sve svoje nevjerojatne avanture i eksperimente.

    S druge strane, uopće nije tako jednostavno. Iako Harmonov opis serije kao križanca Simpsona i Futurame načelno ima smisla, uz nešto podignutu razinu ludila i tempa, ono što Simpsoni i Futurama nemaju (toliko naglašeno), a Ricku i Mortyju je pogonsko gorivo jest teški cinizam, nihilizam i egzistencijalizam koji stoje iza humora i razvoja priče o Rickovim i Mortyjevim pustolovinama. Takav su stav i filozofija, dapače, ugrađeni u samu karakterizaciju likova, pa je Rick mrzovoljan, cinični alkoholičar koji rijetko kad pokazuje bilo kakvu sentimentalnost i gotovo redovito svojeg unuka dovodi u izrazito opasne i pogibeljne situacije, a Morty, iako za razliku od Ricka, pokazuje emocije poput straha ili privrženosti nekim članovima obitelji, ipak je primarno prikazan kao tinejdžerski smotanko koji rado prati Ricka u njegovim avanturama, ali iznad svega najviše nada da će se uspjeti spetljat s nekom curom. Mnogo sličnija Ricku kroz sezone se pokazala njegova unuka Summer, starija tinejdžerica koja je popularna u školi i koja kuži što je cool i u trendu, a kada otkrije Rickove i Mortyjeve svemirske pustolovine, postaje čak i previše voljna za sudjelovanje u njima, zabavljena poništavanjem većine moralnih uzusa izvan orbite vlastitog planeta.

    Mortyjevi roditelji, pak, prikazani su kao sila koja cijelu obitelj - posebice Mortyja i Summer - pokušava povući u smjeru normalnog obiteljskog života, pri čemu mnogo više autoriteta ima majka i Rickova kći Beth, koja je dovoljno pametna da se zna suprotstaviti ocu, ali zbog iste pameti katkad i pada pod njegov utjecaj zato što joj s druge strane stoji priglup i dosadan (ali i nevjerojatno smiješan) suprug Jerry, koji kroz seriju, čak i kada sazna za sve Rickove i Mortyjeve pustolovine, prolazi potpuno nesvjestan svih svemirskih implikacija, nego i dalje laprda fraze iz self-help literature.

    Najava 5. sezone serije 'Rick i Morty' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Što se tiče priča, odnosno avantura kroz koje prolaze Rick i Morty (a u kasnijim sezonama sve više i cijela obitelj), one su mješavina apsolutno suludog znanstveno-fantastičnog slapsticka (samo što su torte bačene u lice zamijenjene laserskim pištoljima, interdimenzionalnim prolazima, naglim i ničim izazvanim mutacijama raznih čudovišta i više nego čestim eksplicitnim referencijama na izmet ljudi i ostalih stanovnika svemira) i već spomenute nihilističko-egzistencijalističke filozofije. U Rickovu i Mortyjevu svijetu svemir je nepredvidljiv, nasumičan, ispunjen nezamislivim brojem i varijacijama stanovnika, potpuno bezbožan i amoralan, višedimenzijski i - urnebesno smiješan. Ništa u tom svemiru nema naročitu težinu - ni smrt ni život ni ljubav ni mržnja, a onaj tko se u takvom univerzumu snalazi nije junak, nego antijunak, vječito pijani Rick, čija pobjeda nad ostalim bićima s kojima dolazi u susret ne proizlazi iz plemenitosti, nego inteligencije i čistog makijavelizma. Bilo bi odurno da nije doista smiješno i duhovito.

    No iako se serija uglavnom sastoji od međusobno ne osobito povezanih Rickovih i Mortyjevih dogodovština po svemiru i drugim dimenzijama (pri čemu nemojte očekivati startrekovski SF s relativno civiliziranim humanoidima) - svako malo autori ubace poneku epizodu koja drži kontinuitet šire priče. Tako, primjerice, u trećoj sezoni imamo sjajnu epizodu o Ricku koji se pretvori u kiseli krastavac zato da bi izbjegao seansu obiteljske terapije zbog narušenih bračnih odnosa Beth i Jerryja. Epizoda, uz Rickove zgode i nezgode dok se pokušava vratiti iz krastavačkog oblika u ljudski, uvelike govori i o obiteljskim odnosima i zapravo poprilično iskreno pokazuje da cijela disfunkcija u toj obitelji proizlazi iz neobične dinamike Rickova odnosa s kćeri. Isto tako, u upravo započetoj petoj sezoni već druga epizoda bavi se Rickovim pokušajem da, unatoč svem cinizmu i nihilizmu, spasi vlastitu obitelj, ovaj put u potpuno kaotičnoj priči o bezbroj kloniranih obitelji koje služe kao 'varka za svemirske ubojice'. I opet, smrt i život sasvim su potrošan materijal za eksploziju boja na animiranom ekranu, svemirska čudovišta nisu samo odraz naših najvećih strahova, nego i odraz nas samih, tjelesne funkcije nerijetko su šlagvort inače kompliciranih i intelektualnih šala, ali bešćutni Rick ipak će na kraju spasiti svoju obitelj, a kad već mora - s njom i Jerryja.

    Rick and Morty Simulator: Virtual Rick-ality

    'Rick i Morty' odnedavno su dostupni i na našem, 'domaćem' HBO GO-u, što ih čini još pristupačnijima domaćoj publici, između ostalog i zato što su sada titlani na hrvatski (sasvim neloše). Nemate, dakle, više nikakvog izgovora da izbjegavate gledanje ove sasvim nenormalne i briljantne serije. Nemojte se samo dati zavarati animacijom pa pomisliti da biste seriju mogli gledati zajedno s djecom. Ova serija definitivno nije za najmlađe.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.