NAKON ŠTRLJIĆA

Nikša Bareza novi ravnatelj Splitskog ljeta

25.10.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je Nikšu Barezu ravnateljem Splitskog ljeta na razdoblje od dvije godine

Maestro Nikša Bareza pripada najistaknutijim suvremenim hrvatskim glazbenicima. U svom opsežnom repertoaru koncertnoga i opernoga dirigenta ostvario je, osim u domovini, veliku međunarodnu umjetničku karijeru, gostujući u najistaknutijim hrvatskim i europskim opernim kućama te surađujući s glazbenim velikanima. Obnašao je brojne umjetničke funkcije, od dirigenta i ravnatelja zagrebačke Opere do stalnog dirigenta uglednih opera u Zürichu, Sankt Peterburgu, Grazu, hamburške Opere, milanske Scale, Chemnitza.

Od 1992. godine je šef-dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije. Redovit je gost u vodećim europskim glazbenim središtima, na međunarodnim festivalima, koncertnim pozornicama vodećih europskih orkestara. Sudjelovao je u mnogim obnovama velikih opernih ostvarenja te ravnao brojnim premijernim produkcijama. U repertoaru Nikše Bareze osobito mjesto pripada hrvatskoj suvremenoj glazbi. Djelovao je kao umjetnički ravnatelj Opere splitskoga HNK-a i glazbenoga programa Splitskoga ljeta. Nositelj je više inozemnih priznanja te nacionalnih nagrada, među kojima se ističe 'Nagrada Vladimir Nazor' za životno djelo, za svekoliki doprinos hrvatskomu glazbenom izvodilaštvu (2009)

Na mjestu ravnatelja Splitskog ljeta dosad je bio donedavni intendant splitskog HNK Milan Štrljić. U povodu imenovanja maestra Nikše Bareze ministar je naglasio kako očekuje da će svojim radom doprinijeti visokoj umjetničkoj kvaliteti programa Splitskog ljeta, kao i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji i ugledu festivala.