KAD SE SUSJEDI VOLE

Nevjerojatno dirljiva poruka u haustoru nagrađenog pisca

23.01.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Stanovnici zgrade u kojoj u Beogradu živi pisac Filip David, neki dan nagrađen najznačajnijom srpskom književnom nagradom, svog su susjeda dočekali dirljivom porukom ostavljenom na panou u haustoru. Porukom koja bi izmamila osmijeh na lice svakog pisca

‘Lako je dobiti NIN-ovu nagradu u Srbiji. Ali da ti komšiluk u haustoru to čestita - e, to je pravi uspeh!’, poruka je na stranici organizacije Moja zgrada na Facebooku, koja je i objavila fotografiju iz Davidovog haustora. Organizacija Moja zgrada inače se bavi problemima zgrada, njihovim skupštinama, održavanjem i stanarima, ali i ovakvim simpatičnim zgodama koje suživot sigurno čine ugodnijim.

Pisac Filip David dobio je NIN-ovu nagradu za roman ‘Kuća sećanja i zaborava’. Pobijedio je u konkurenciji 161 prijavljenog djela, a s njim u finalu bili su Oto Horvat s romanom ‘Sabo je stao’ i David Albahari sa ‘Životinjskim carstvom’.

O dobitniku je odlučivao peteročlani žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, a svoju odluku su obrazložili riječima kako je Davidov roman ‘sugestivna studija zla – zla u povijesti, zla u čovjeku – koja sučeljava četiri životne priče Židova stradalnika i njihovih porodica u potresnom svjedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja'.

David je prilikom objave da je dobitnik nagrade kazao kako ona nije dobra za zdravlje pisca jer od trenutka kada se objavi širi izbor pa sve dok ne bude poznat laureat rastu tenzije. ‘Tih mjesec dana pisac čije je djelo u širem izboru uopće ne može raditi’, rekao je.

Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV, smjer dramaturgija. Književnik je i dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, smijenjen 1992. Jedan je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruge osnovane 1989. u Sarajevu, koja je okupljala najznačajnije pisce iz svih dijelova bivše Jugoslavije, osnivač Beogradskog kruga (1990), udruge nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije Grupa 99, osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Fran­kfurtu.

Napisao je više televizijskih drama i filmskih scenarija. Objavio je tri knjige pripovijedaka: 'Bunar u tam­noj šumi', 'Zapisi o stvarnom i nestvarnom', 'Princ vatre'; romane: 'Hodočasnici neba i zemlje', 'San o ljubavi i smrti'; knjige eseja: 'Fragmenti iz mračnih vremena', 'Jesmo li čudovišta', 'Svetovi u haosu'. S Mirkom Kovačem objavio je 'Knjigu pisama 1992-1995'. Dobitnik je mnogih nagrada za prozu; između ostalih nagrade Mladost, 'Milan Rakić', BIGZ-ove i Prosvetine nagrade za najbolju knjigu godine te Andrićeve nagrade. Knjige su mu prevedene na više jezika, a pripovijetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarist ili scenarist radio je na fil­movima: 'Okupacija u 26 slika', 'Pad Italije', 'Ko to tamo peva', 'Bure baruta' (nagrada kritike u Veneciji, nagrada Feliks za najbolji europski film godine), 'Poseban tretman' (nagrada u Cannesu), 'Paviljon 6', 'San zimske noći' (Grand prix filmskog festivala u San Sebastianu), 'Optimisti' (Grand prix u Ženevi) i dr. Redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. U Hrvatskoj njegove knjige objavljuje Fraktura.