BIJELI BALET

'Labuđe jezero' u koreografiji 'plesača stoljeća' premijerno u zagrebačkom HNK

15.03.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Balet 'Labuđe jezero' P. I. Čajkovskog premijerno će se u koreografiji svjetski proslavljenog plesača i koreografa Vladimira Malakhova izvesti 17. ožujka u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov, koji je od početka ove godine stalni dirigent u Baletu zagrebačkoga HNK, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Jordi Roig.

Kad je o koreografiji riječ 49-godišnji Vladimir Malakhov, kojega mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici, svoje prvo uprizorenje ovoga slavnog djela kreira upravo za zagrebački baletni ansambl, a njime će se ujedno i prvi put predstaviti zagrebačkoj publici.

'Koreografski stil toga autora, koji je razvijao kroz mnoga klasična i neoklasična baletna djela, uveliko će obogatiti repertoarnu sliku zagrebačkoga Baleta, koji s golemim entuzijazmom i jednakim uspjehom realizira najzahtjevnija djela klasične, neoklasične i suvremene baletne literature', stoji u najavi baleta.

U ulozi Odette/Odilije nastupaju Miruna Miciu (17. i 20.3.) i Natalia Horsnell (18. i 21.3.), u ulozi Princa Siegfrieda Andrea Schifano (17. i 20.3.) i Guilherme Gameiro Alves (18. i 21.3.), a u ulozi Rotbarta Guilherme Gameiro Alves (17. i 20.3.) i George Stanciu (18. i 21.3.).

'Labuđe jezero' svoju prvu potpunu i spektakularnu izvedbu doživio je 1895. u sanktpeterburškom Marijinskom kazalištu. Priča je to o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta. Upravo taj balet, već više od stodvadeset godina, jedan je od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije, koju uvriježeno interpretira jedna primabalerina, ostala najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Uoči baletne premijere, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s International Women’s Club Zagreb, organizira humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za pomoć jednoj od plesnih udruga iz neke od istočnih regija Republike Hrvatske. Humanitarna akcija održat će se se 16. ožujka u 11,30 sati u zagrebačkome HNK pretpremijernom izvedbom Labuđeg jezera, čiji će posjetitelji kupnjom ulaznica po cijeni od 100,00 kn sudjelovati u prikupljanju novčanih sredstava. Cjelokupan prihod bit će uplaćen Plesnome studiju Brodski leptirići iz Slavonskoga Broda