SMIJEŠNO PITANJE

Nestaje li humor iz hrvatskog tiska?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.04.2009 09:37
  • Objavljeno 02.04.2009 u 08:00
novine

novine

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Društvene promjene u Hrvatskoj u zadnjih 15-ak godina dovele su do toga da su se prezentacija i doživljaj humora znatno promijenili, humor i karikatura gotovo su posve istisnuti iz dnevnog tiska, a na tržištu danas ne postoji ni jedan humoristički časopis, ustvrdili su sudionici večerašnje tribine o humoru u medijskom prostoru u Društvu hrvatskih književnika

Karikaturist Srećko Puntarić smatra da u tome dijelimo sudbinu ostalih tranzicijskih zemalja, u kojima je humor cvjetao dok su postojale zabranjene teme i cenzure. Samim rušenjem tabua i otvaranjem slobode tiska i medija, humoristički časopisi izgubili su na svojoj britkosti. Osim toga, promijenile su se i same novine, u kojima prevladavaju oglašivači, a one same više nemaju ni ozbiljnosti ni humora, rekao je Puntarić.

Iako su nove generacije u potrazi za video senzacijama i najčešće nemaju vremena iščitavati karikature, karikaturist Ivan Pahernik smatra da je danas u Hrvatskoj stvoren prostor za pokretanje humorističkog časopisa. Međutim, ističe da takav žanr nije komercijalan jer humor danas ne može tržišno živjeti, te zahtijeva financijsku potporu, što je slučaj i u svim drugim europskim zemljama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi