TOP 10 UMJETNINA

Neriješene krađe koje muče FBI-eve detektive

01.07.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Nedavna krađa Picassovog bloka vrijednog oko 11 milijuna dolara iz Muzeja Picasso u Parizu dokazala je da unatoč jakom osiguranju kriminalci i dalje bez većih problema kradu umjetnine iz muzeja. Grupa detektiva koja djeluje unutar FBI-evog tima ART Crime i ove godine sastavila je top listu deset neriješenih krađa umjetnina

Iako su od nje prošla već četiri desetljeća, FBI-evi kriminalisti još nisu uspjeli pronaći krivce za veliku pljačku koja se dogodila u listopadu 1969. u najvećem sicilijanskom gradu, a ujedno i dugogodišnjoj prijestolnici mafije, Palermu. Nepoznati lopovski dvojac ušetao je u muzej San Lorenzo te iz okvira izrezao Caravaggiovo 'Rođenje Krista sa Svetim Franjom i Svetim Lovrom' vrijedno oko 20 milijuna dolara.

Nestanak statue 'Entemene' i oko deset tisuća neprocjenjivih povijesnih artefakata iz Iračkog nacionalnog muzeja jedna je od najmasovnijih pljački u povijesti. Iako je u veljači 2005. statua 'Entemene' pronađena, tisućama predmeta još se uvijek ne nalaze tragovi.

Édouard Manet: 'ChezTortoni'

Jedna od najvećih pljački koja se dogodila u Americi bila je u Bostonu 1990. Iz muzeja Isabella Stewart Gardner dvojica pljačkaša prerušena u policijske službenike iz muzeja su uzeli 12 slika, među kojima tri Rembrandtova rada, pet Degasovih slika, Vermeera i Maneta, ukupne vrijednosti oko 300 milijuna dolara. Spekuliralo se da je u slučaj upletena teroristička organizacija IRA, talijanska mafija i bivši zatvorenici. Iako priča ima sve elemente dobrog akcijskog filma, još uvijek joj nedostaje kraj.

Da na meti pljačkaša nisu samo slike i javni prostori dokazala je provala u njujorški stan violinista Erica Morinija, 1995. godine, prilikom koje je otuđena Stradivarijeva violina vrijedna čak tri milijuna dolara. Tim FBI Art Crime još uvijek traga za glazbalom i počiniteljem.

Riješena nije ni milenijska krađa koja je potresla Veliku Britaniju, a dogodila se u vrijeme novogodišnjeg slavlja 1999. Iz muzeja Ashmolean u Oxfordu lopov je ukrao Cezanneov rad 'Pogled na Auvers-sur-Oise', a za cijeli zahvat mu je trebalo samo nekoliko minuta.

Premda su počinitelji iza rešetaka, FBI još ne nalazi djela najskupljeg Nizozemca, Vincenta Van Gogha. U prosincu 2002. zločinački dvojac odlučio se za metodu javne pljačke. Koristeći ljestve uspeli su se na krov muzeja Vincent Van Gogh u Amsterdamu i u njega ušli kroz krovni prozor te ukrali 'Pogled na more kod Scheveningena' i 'Kongregaciju u odlasku', slike vrijedne oko 30 milijuna dolara. Godinu poslije su zatvoreni, no djelima se izgubio trag.

Iste godine tijekom pljačke u kalifornijskom West Hollywoodu ukradena su dva ulja na platnu Maxfielda Parisha. Slike su izrezane iz okvira, a procijenjena vrijednost im je četiri milijuna dolara.

Među FBI-evih vrućih deset neriješenih slučajeva nalazi se i krađa autoportreta nizozemskog majstora Fransa Van Mierisa iz 2007. Ukraden je iz umjetničke galerije u Sydneyu usred dana.

Potraga traje za Dalijeva 'Dva balkona'

Pljačka Muzeja Chacara do Céu u Rio de Janeiru dogodila se 2006. godine. Četiri naoružana pljačkaša ukrala su slike svjetski poznatih umjetnika Salvadora Dalija, Henrija Matissea, Claudea Moneta i Pabla Picassa

Posljednji slučaj koji golica internacionalne odrede je oružana pljačka zbirke fondacije E. G. Bührle u Zürichu koja se dogodila 10. veljače 2008. Iako su dvije slike pronađene, tim još uvijek traga za Degasovim djelom 'Grof Lepic i njegove kćeri' i Cezanneovim'Dječakom u crvenoj vesti'