NEW YORK U SIJEČNJU

'Nečastive' Brune Isakovića na festivalu Kilowatt u Italiji

13.07.2015 u 23:04

Bionic
Reading

Plesna predstava autora i koreografa Brune Isakovića 'Nečastive', premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) 27. lipnja, predstavit će se u nedjelju, 19. srpnja međunarodnoj publici na festivalu izvedbenih umjetnosti Kilowatt u Sansepolcru u Italiji

Kako se ističe u najavi udruge Domino, nepunih mjesec dana nakon premijere, predstava je uvrštena u program višestruko nagrađenog i prepoznatog festivala Kilowatt, koji je 2010. osvojio najznačajniju nagradu za talijanske izvedbene umjetnosti (nagrada Ubu), 2013. je bio nositelj nagrade Nico Garrone, a od 2014. je godine koordinator europskog projekta Be SpectACTive!, u kojem zajedno s Dominom i još devet organizacija iz čitave Europe istražuje mogućnosti aktivnog uključenja publike u izvedbenu scenu.

Isaković će se na festivalu predstaviti sa svojom predstavom 'Nečastive', koja se nastavlja na njegov istoimeni solo - koji je tijekom 2013. i 2014. izvodio dvadesetak puta širom svijeta, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike - ali sad proširen na čitav izvođački ansambl.

Predstava je nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije.

Svoju je premijeru projekt doživio u sklopu ovogodišnjeg programa Festivala Perforacije koji organizira udruga Domino, a sada kreće na međunarodna predstavljanja, započevši s Kilowatt festivalom, dok u siječnju 2016. gostuje i u New Yorku, stoji u najavi.

Predstava se bavi mogućim transformacijama tjelesnosti koristeći disanje kao polazišnu točku za razvoj plesnog pokreta i mogućih međuodnosa na sceni.

Isaković disanje definira kao pokretačku životnu silu čiji automatizam nastoji staviti pod kontrolu svijesti. Tako razvija 'dramaturgiju daha' u kojoj su zadane plesne tehnike stavljene u funkciju samoistraživanja tjelesnosti i tjelesnih mogućnosti izvođača. Potpuno goli plesači – njih jedanaestero – u grobnoj tišini nešto više od sat vremena na diskretno osvijetljenoj sceni disanjem razvijaju napetost – i tjelesnu i scensku, a sve se odvija na potpuno praznoj pozornici pod rasvjetom koju karakterizira chiaro-scuro efekt.

'Predstava 'Nečastive' nastavlja izazivati interes publike, te je izvedba koja će se održati u nedjelju, 19. srpnja u kazalištu Teatro alla Misericordia, već rasprodana. Izvođači se već nalaze u Sansepolcru, gdje borave na jednotjednoj rezidenciji koja uključuje dvije javne probe i razgovore s talijanskom publikom. U isto vrijeme se u sklopu festivala održava i međunarodna konferencija o radu s publikom, te se tako ova hrvatska produkcija predstavlja brojnim producentima i stručnjacima u kulturi iz čitave Europe. Time Domino nastavlja djelovati na svojoj misiji međunarodnog predstavljanja hrvatskih izvedbenih umjetnika', stoji u najavi.