JUJJA WIESLANDER:

Ne želim da moje priče budu dosadne, da djeluju uspavljujuće

21.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Cijenjena švedska književnica za djecu Jujja Wieslander gostovala je u subotu u Zagrebu, gdje je u sklopu dječjeg dijela programa književne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF) svojim malim hrvatskim čitateljima predstavila svjetski poznate likove iz njezine slikovnice o pametnoj i nestašnoj kravi Mami Mu i njezinu opreznu prijatelju vrani Kraksu.

Slikovnice je ilustrirao slavni švedski ilustrator Sven Nordqvist, a od prve slikovnice objavljene prije točno 25 godina, 1991., Wieslander je, kako je otkrila na predstavljanju u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), ukupno napisala dvije knjige, deset slikovnica i dva stripa o živahnoj iznatiželjnoj kravici.

Slikovnice su prevedene na 30 jezika svijeta a priča je vrlo uspješno adaptirana i kao film i kao televizijska serija, napomenula je Wieslander.

Na hrvatskom su dosad objavljene dvije knjige iz serijala, 'Mama Mu u knjižnici' i 'Brže, Mama Mu!', obje u izdanju Planeta Zoe i prijevodu Zrinke Gugić.

U ugodnom okruženju atrija MUO-a, autorica, koja je na predstavljanje donijela i dvije velike lutke svojih likova, razgovor sa svojim malim hrvatskim čitateljima otvorila je pričom o tome kako joj je let do Zagreba prošao odlično, ali je vrana Kraks bio jako ljut što je morao putovati u torbi, budući da i sam zna letjeti, dok ga je Mama Mu cijelo vrijeme smirivala i tješila.

To je djecu odmah privuklo u zainteresiranu interakciju s autoricom, koju su ispitivala o tome kako piše i odakle joj ideje za knjige, što najviše voli pisati i koliko je teško pisati knjige.

Wieslander je otkrila kako uvijek sve svoje priče prvo napiše olovkom na papiru, a tek onda prepisuje na računalo, a u smišljanju priča pomažu joj i inspiriraju je upravo djeca.

'Sve moje priče inspirirala su djeca, od kojih čujem razne smiješne priče koje mi daju ideje. Pisanje je poput igre: zamišljate što bi bilo kad bi bilo i igrate se idejama a kad nešto voliš raditi onda ti ništa nije teško", kazala je, napomenuvši kako su njezine knjige pune akcije, jer 'ne želim da moje priče budu dosadne, da djeluju uspavljujuće'.

Lik s kojim se djeca mogu identificirati

Njezin lik pametne i živahne krave koja zahvaljujući svojoj neiscrpnoj mašti, entuzijazmu i energiji proživljava nevjerojatne pustolovine, sanjka se, vozi bicikl, gradi kućicu na stablu pa čak i čita, već godinama osvaja srca djece diljem svijeta.

Autorica je otkrila da je baš kravu odabrala za glavni lik svojih priča jer 'kad se krava penje na stablo, to izgleda jako smiješno a, uostalom, volim krave'.

Istaknula je da Mama Mu ni nije toliko neobična krava, 'koliko je neobično to što ona voli raditi stvari koje rade djeca". S druge strane, njezin je prijatelj Kraks strašno oprezan i stalno ju upozorava: 'Ne, to ne možeš'; 'Ne, ti si krava a krave to ne rade!'', dodala je.

Serijal se u nas objavljuje tek od ove godine i to počevši od novijih naslova, pa je tako upravo na hrvatskome objavljena 'Brže, Mama Mu!' ujedno i najnovija knjiga iz serijala, objavljena u Švedskoj prije tek mjesec dana.

Planet Zoe postupno će tijekom ove i iduće godine objaviti i druge nastavke Mame Mu, a u planu su i hrvatski prijevodi stripova o dražesnoj kravici.

U knjizi 'Mama Mu u knjižnici' Kraks se pita trebaju li krave znati čitati: Mama Mu naučila je sva slova i sada uživa čitajući knjige iz knjižnice. Ogorčen što Mama Mu previše vremena provodi s knjigama, baca se na pisanje knjige o najvećem misteriju u znanosti: 'Zašto je trava zelena, a mlijeko bijelo?'.

Knjiga 'Brže, Mama mu' donosi dogodovštine Mame Mu i Kraksa lijepoga ljetnoga dana na jezeru. Mama Mu igra se maskom za ronjenje koju je posudila od dječice. No Kraksu treba više uzbuđenja. On voli brzine i brodove. Dosjetio se! Napravit će vlastiti brod za utrke pomoću gume za bicikl. Naravno, pri krilcu mu se prvo našao bicikl Mame Mu. Kraksove inovacije obično završavaju – krahom. Hoće li ovaj put biti drugačije…

Wieslander je istaknula kako sve njezine knjige govore prije svega o prijateljstvu i kroz to o tome kako je silno važno biti svoj. 'Svaka knjiga završava porukom a najvažnija od svih je ona koja poručuje da je najvažnije djeci dopustiti da se igraju, jer u igri se djeca uživljavaju u uloge drugih, uče suosjećati, uče se empatiji, razvijaju maštu. Igra je temelj svega', poručila je.

Wieslander je također autorica dviju knjiga za odrasle, piše serijal slikovnica o dječaku koji se zove Vina Vina, koje oslikava ilustratorica Lotta Geffenblad, a trenutno radi i na novoj knjizi o Mami Mu za djecu najmlađe dobi, te na knjizi za djecu od 6 do 9 godina starosti, inspiriranu njezinim vlastitim djetinjstvom.

Gostovanje Wieslander u Zagrebu dio je ZBF-ova programa namijenjenog najmlađim čitateljima, ali u segmentu posvećenom prisjećanju na prošlogodišnje, inaugurano festivalsko izdanje, koje je bilo posvećeno švedskim autorima.

Zagreb Book Festival (ZBF) drugu godinu za redom organizira Naklada Ljevak s ciljem popularizacije knjige i pisanja u festivalskom okruženju po uzoru na etablirane europske i svjetske književne festivale kao mjesta druženja, razmjene iskustava, te približavanja publike i autora. Ove godine, ZBF se održava od 16. do 22. svibnja s fokusom na irsku književnost, a u četrdesetak događanja okupio je tridesetak istaknutih domaćih i stranih književnih imena.