ljepota hrvatskog folklora

Nastupi Ansambla LADO na EXPO 2020

11.03.2022 u 10:18

  • +10

LADO na EXPO 2020

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Zirdum

Bionic
Reading

Obilježavanje Nacionalnog dana uz moć i ljepotu hrvatskog folklora

Program povodom obilježavanja Nacionalnog dana Republike Hrvatske na EXPO 2020 6. ožujka uz svečanu ceremoniju uključivao je i zabavni program koji su pripremili izvođači Ansambla LADO. Nakon nastupa u Al Wasl plazi za vrijeme svečane ceremonije, LADO je nastavio interpretaciju hrvatske glazbene, vokalne i plesne kulturne baštine na Jubilee pozornici uz LADO Electro. Projekt LADO Electro dva desetljeća spaja tradicijske glazbene izričaje s elektroničkom glazbom, a pokrenuli su ga 2002. godine Ansambl LADO i dvojac HR Electro – Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman. Svi manji nastupi dijelova anasambla održali su se na raznim pozornicama EXPO-a uz reprezentativan instrumentalni program tradicijskih pjesama iz raznih hrvatskih krajeva, svirajući na tamburama i cijelom spektru hrvatskih tradicijskih glazbala.

Nastup Ansambla LADO nastavio se i 7. ožujka uz večernji koncertni program na Dubai Millennium amphitheater. Koncert je bio sastavljen od koreografija i vokalno-instrumentalnih dijelova iz različitih hrvatskih regija predstavljajući hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima. U programu su se izmjenjivale plesne koreografije, instrumentalne izvedbe orkestra i vokalnih solista uključujući Primoštensko kolo, drmeš Posavski bregi, Valpovačko kolo, skladbe Ftičica je letala i Zelinski mužikaši, Dubrovački linđo te plesovi i pjesme Baranje pod nazivom Ej sviraj Pavo. Osim zaljubljenika u LADO i Hrvata koji su posjetili EXPO 2020, publika je bila multinacionalna i svi su uživali jednakim žarom.

Uz protokolarne i zabavne dijelove programa u svrhu obilježavanja Nacionalnog dana Republike Hrvatske, posjetitelji hrvatskog paviljona također su mogli virtualno posjetiti Hrvatsku i uživati u njezinim ljepotama zahvaljujući potpuno novom iskustvu proširene stvarnosti (AR) koje je kreirao Mastercard kako bi pomogao dočarati hrvatsku turističku ponudu i približiti hrvatske ljepote kroz inovativni oglašivački alat. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, interaktivno iskustvo u 360° okruženju, koje pokazuje što Hrvatsku čini tako primamljivom turističkom destinacijom, dostupno je posjetiteljima do 10. ožujka na EXPO-u, a iskustvu se može pristupiti i na platformi priceless.com putem pametnih telefona.