PRAIZVEDBA 1. OŽUJKA

Napeta i emotivna zagrebačka priča Krešimira Butkovića - prvi put na sceni Žar ptice

23.02.2024 u 14:26

Bionic
Reading

Nedugo nakon objavljivanja (2016.) ovaj zagrebački avanturistički roman za djecu i mlade - postao je pravi hit među čitalačkom publikom i najčitaniji roman 2017. godine

Djeca su s radošću prihvatili putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije. Okosnica Butkovićeva romana je dječak Borna koji je odlučio je da će jednom kad odraste napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost u vrijeme kad mu je otac bio živ, stoji u najavi.

Uz pomoć svoje hrabre prijateljice Nike - u tom i uspijeva. Međutim vremeplov se pokvari i oni 'zapnu' u osamdesetim godinama u zagrebačkom kvartu Črnomerac. U radnji su se spojili autobiografski podaci autora Krešimira Butkovića i njegovog brata, koji su u osamdesetima bili djeca.

Dječak Borna je njegov nećak, a iz njegove želje da još jednom vidi svog oca -  našao je i inspiraciju za ovaj roman. Kako sam autor kaže: većina likova je stvarna i posveta mojoj škvadri u mladosti.

Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, autor glazbe Zvonimir Dusper Igraju: Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.

Nina Skorup ističe da se u Borninom vremeplovu na sceni uvodi i tzv ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti u dječju svijest odustajući od tabuiziranja i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i 'ozbiljno' bez stigmatizacije.