globalni preporod

Nakon trideset godina, Sony opet počinje proizvoditi vinil

30.06.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Japanska je tvrtka gramofonske ploče prestala raditi 1989., kad su kupci navalili na CD-e i druge tada nove tehnologije koje su potom pak istisnule još novije, downloadiranje i streaming. Kako vinil doživljava globalni preporod, ne samo kod starijih nostalgičara, nego i kod mlađe generacije, Sony najavljuje ponovno pokretanje proizvodnje

Nakon što se prije nekoliko godina i Panasonic odlučio za ponovnu proizvodnju Technicsa SL – 1200, legendarnog modela gramofona (za koji su 2010. objavili da ga ukidaju), i Sony prihvaća retro. Tvrtka je tako najavila da će iduće godine početi izdavati 'nove-stare' gramofonske ploče, mada nisu pojasnili kakva će sve glazba na njima naći svoje mjesto.

Prema pisanju tamošnjeg Nikkeia, međutim, bit će tu svega, od popularnih starih japanskih pjesama, uključujući i one u vlasništvu Sonya, do suvremenih hitova.

Jedina koja je u Japanu u zadnje vrijeme proizvodila ploče bila je tvrtka Toyo kasei, koja je jedva uspijevala zadovoljiti stalni porast potražnje za vinilom. Preporod doživljava diljem svijeta, a posebno u Velikoj Britaniji. Prodaja će zato ove godine, prema predviđanjima agencije Deloitte, dosegnuti milijardu. Prodaja CD-a, s druge strane, kao i download, nastavljaju padati.