U MANCHESTERU

Otvorena izložba inspirirana kultnim Curtisom i Joy Divisionom

30.06.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Do početka rujna u Umjetničkoj galeriji u Manchesteru može se pogledati niz radova različitih slavnih umjetnika koji su nadahnuće pronašli u glazbi Joy Divisiona, njenom kultnom frontmenu Ianu Curtisu te bendu New Order, koji su preostali članovi formirali nakon Curtisove smrti 1980.

Pod imenom 'True Faith', izložba kustosa Matthewa Higgsa, Jona Savagea i Johana Kugelberga, istražuje i predstavlja utjecaj bendova Joy Division i New Order na brojne vizualne umjetnike raznih usmjerenja i generacija.

Neki od njih su Julian Schnabel, Jeremy Deller, Liam Gillick, Mark Leckey, Glenn Brown i Slater Bradley, potom Peter Saville, autor covera drugog albuma New Ordera iz 1983., 'Power Corruption & Lies', zatim Barbara Kruger, koja je radila viuzal za promotivni poster 'The Perfect Kiss'. Tu su još i sjajni John Baldessari, Raf Simons, Kathryn Bigelow i mnogi drugi.

Na izložbi će se, osim njihovih djela, moći vidjeti i rukom pisani stihovi članova benda te drugi osobni materijali.

Joy Division osnovali su 1976. u Salfordu gitarist Bernard Sumner i basist Peter Hook, a pridružio im se pjevač Ian Curtis. Nakon njegove smrti 1980., ostatak članova, zajedno s Gillian Gilbert, osnovali su New Order, koji je postao jedan od najutjecajnijih bendova desetljeća.