nova knjiga u studenome

Nakon osvojene nagrade Booker, Margaret Atwood vraća se svojim počecima i pisanju poezije

28.01.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Nova knjiga slavne kanadske književnice bit će objavljena u studenome, pod naslovom 'Dearly'. Bit će to zbirka poezije, prva nakon više od 10 godina.

Margaret Atwood trebala bi objaviti svoju prvu zbirku poezije nakon više od desetljeća, piše britanski The Guardian, a bit će to istraživanje 'odsutnosti i završetaka, starenja i retrospekcije' u kojem će se naći mjesta i za vukodlake, vanzemaljce i sirene.

Nakon što je prošle godine osvojila nagradu Booker zajedno s Bernardinom Evaristo za nastavak 'Sluškinjine priče', 'The Testaments', izdavač Chatto & Windus najavljuje da će sljedeća knjiga 80-godišnje kanadske autorice pod nazivom 'Dearly' biti objavljena u studenome, i bit će to prva zbirka poezije Margaret Atwood nakon 2007. godine

Iz izdavačke kuće Chatto & Windus najavljuju da je riječ o zbirci koja je naizmjence 'dirljiva, zaigrana i mudra', istražuje 'tijela i umove u tranziciji, kao i svakodnevne predmete i rituale koji nas ugrađuju u sadašnjost'. Bit će u njoj i 'vukodlaka, sirena, vanzemaljaca i snova', kao i 'različitih oblika života životinja i fragmenata našeg uništenog okoliša', najavio je izdavač.

'Svaka pjesma u zbirci 'Dearly' odzvanja karakterističnom radoznalošću i energijom Margaret Atwood', rekla je urednica Becky Hardie. 'To je čisto zadovoljstvo koje ispunjava srce i um.'

Atwood, koja je svoju prvu zbirku 'Double Persephone' objavila 1961. godine, bila je pjesnikinja prije nego što se posvetila pisanju romana. U jednom svom intervjuu rekla je da je u srednjoj školi, dok je šetala kući preko nogometnog terena, shvatila da će biti spisateljica: 'Napisala sam pjesmu u glavi, zatim sam je zapisala i nakon toga je pisanje bilo jedino čime sam se željela baviti'.