U SPLITU

Preminuo Jakša Fiamengo, pjesnik, novinar i tvorac mnogih Oliverovih hitova

27.12.2018 u 10:11

Bionic
Reading

U 73. godini, točno pet mjeseci nakon smrti velikog Olivera Dragojevića, u Splitu je preminuo Jakša Fiamengo, novinar, pjesnik i akademik, tvorac mnogih nezaboravnih Oliverovih hitova

Kako piše Slobodna Dalmacija, bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti rođen je u Komiži na otoku Visu 26. studenog 1946. godine. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: 'Piva klapa ispo' volta', 'Nadalina', 'U prolazu', 'Infiša san u te', 'Promenade', 'Ja sam pjesma', 'Karoca gre', 'Sutra će te ponit' i 'Sidro u čoviku'.

  • +2
Jakša Fiamengo Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Autor je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost.

Njegovo pjesništvo tematski je bilo vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki je pripadao mediteranskom krugu.

Autor je više od trideset zbirki pjesama, a iznimno je popularan i znan kao autor šansona, balada i šlagera. Njegovi su stihovi dugi niz godina inspiracija hrvatskim skladateljima različitog opredjeljenja i stilske orijentacije. Autor je dokumentarnog filma I palača rodi grad koji je dobitnik osam međunarodnih nagrada.

Član je Društva hrvatskih književnika od 1969. godine (član Upravnog odbora) i Hrvatskog društva skladatelja gdje je tri puta izabran u Predsjedništvo Društva . Odlikovan je ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.), a dobitnik je i nagrade Vladimir Nazor za književnost (1998.) Od svibnja 2008. ima status člana suradnika HAZU a od svibnja 2014. redoviti je član HAZU. Višestruki je dobitnik brojnih nagrada među kojima je i glazbena nagrada Porin 2002. i 2007. godine., a 23. ožujka 2018. na svečanoj dodjeli uručen mu je Porin za životno djelo.