PERISTIL

Nakon obnove, otkrivena sfinga

01.09.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon više od godine dana, u Dioklecijanovoj palači u Splitu na Peristilu ponovo je otkrivena egipatska sfinga, mistični tajanstveni simbol i ukras carskog trga

Sfinga je bila pokrivena drvenim sandukom, zajedno sa južnim pročeljem protironom u sklopu posljednje faze radova i obnove Peristila. Za sada je otkrivena samo sfinga, a radovi na južnom pročelju Peristila i na ulazu u carski stan se nastavljaju. Završetak te faze planiran je za proljeće 2012. godine. Nakon toga bi trg trebao ponovo zasjati kao u antička vremena.

Sfinga na Peristilu najveća je od pet sačuvanih sfingi u gradu i kao simbol najuvjerljivije definira Dioklecijanovu eru. Stari Splićani zvali su je 'grongona' i to je najstariji artefakt u palači. Dioklecijan je u Egiptu gušio pobunu 297. i 298. godine. Tada se fascinirao njihovom kulturom i u palaču dopremio 13 sfingi od crnoga granita. Kad je po njegovoj naredbi sfinga na Peristilu dopremljena iz Egipta, imala je već oko 18 stoljeća, a sada ima čak 3.500 godina.

Danas je sfinga dio gradske kolektivne memorije, a u antičko vrijeme simbolizirala je božanski karakter Dioklecijanove vladavine. Kao što je poznato, kao odgovor na ekspanziju kršćanstva, Dioklecijan se proglasio reinkarnacijom boga Jupitera.