VELIKI MILOŠ FORMAN

Nakon kratke bolesti preminuo redatelj kultnog 'Leta iznad kukavičjeg gnijezda'

14.04.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Slavni česki redatelj Miloš Forman, autor holivudskog klasika 'Leta iznad kukavičjeg gnijezda', 'Amadeusa' i mjuzikla 'Kose' preminuo je u 86. godini, objavila je agencija ČTK

Smrt ga je zatekla u petak, nakon kratke bolesti, a vijest je češkoj novinskoj agenciji CTK prenijela Formanova supruga Martina.

Forman je rođen u češkom Časlavu 1932., ali se preselio u SAD nakon sloma Praškog proljeća 1968. godine.

Njegovi su roditelji ubijeni u Auschwitzu, tako da je većinu mladenačkih dana proveo u internatu za ratnu siročad. Početkom 50-ih upisao se u novoosnovani Filmski institut na Sveučilištu u Pragu, gdje su talentirani mladi filmaši stvorili 'zlatno doba češke kinematografije'.

  • +6
Miloš Forman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S trećom suprugom Martinom Zborilovom vjenčao se 1999. Njihova dva sina (Andrew i James) nazvana su po neobičnom komičaru Andyju Kaufmanu i glumcu Jimu Carreyju, koji je glumio Kaufmana u Formanovom filmu 'Man on the Moon'.

Man on the Moon Official Trailer #1 - Jim Carrey Movie (1999) HD Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Za 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' i 'Amadeusa' nagrađen je Oscarom za režiju. Forman, među ostalim, potpisuje i režiju 'Kose', 'Ragtimea' i 'Naroda protiv Larryja Flinta' za koji je bio nominiran za Oscara.

Foršpan filma 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' Izvor: Wikimedia Commons / Autor: youtube