260 STRANICA ŽIVOTA

Nakon 72 godine objavljuje se zabranjeni intervju s Matisseom

15.07.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Veliki intervju u kojemu Henri Matisse intimno progovara o svom životu, umjetničkom stvaralaštvu, kolekcionarima, Amerikancima i depresiji bit će prvi put objavljen nakon 72 godine

Intervju iz 1941. koji je kritičar umjetnosti Pierre Courthion snimao nekoliko dana u Lyonu i Nici gdje je vrijeme provodio sa slavnim umjetnikom Henrijem Matisseom, bit će objavljen prvi put.

Courthion je svoj intervju s Matisseom zamislio kao knjigu umjetnikovih razmišljanja o svome stvaralaštvu, umjetnosti, politici prožetu intimnim pričama iz života.

Tijekom nekoliko dana provedenih s njim uspio je ispisati čak 310 stranica te ih prilikom uređivanja skratiti na 260.

Nezadovoljan činjenicom što su njegove misli sažete, Matisse nije dopustio objavu intervjua.

'Želite osakatiti moj rad. Stvari radim ili kako spada ili nikako', zaključio je Matisse.

U obilnom intervjuu Matisse je govorio o brojnim temama.

Među ostalim dotaknuo se i kolekcionara umjetnosti za koje je konstatirao da ih na kraju nekako uvijek zamrzi. Posebno ga je razočarao jedan američki kupac koji je otkupljenu sliku stavio u toalet. 'Amerikanci su kao djeca koja čine što god im prvo padne na pamet.'

'Prilično sam sklon depresiji i katkad sve vidim crno', otkrio je Matisse govoreći o osobnom životu te dodao da mu je jedan od najvećih strahova gubitak ljubavi prema poslu.

Knjiga intervjua pod naslovom 'Chatting with Henri Matisse: The Lost 1941 Interview' bit će objavljena u rujnu ove godine zahvaljujući pristanku Matisseovih potomaka.