VRIJEDAN PRONALAZAK

Nakon 25 godina pronađen ukradeni Matisse

08.01.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Britanski lovac na ukradene umjetnine pronašao je sliku francuskog slikara Henrija Matissea ukradenu iz Modernog muzeja u Stockholmu prije 25 godina

Matisseovu sliku 'Le Jardin', procijenjene vrijednosti oko 700 tisuća eura, pronašao je Christopher Marinello, stručnjak za umjetnine londonske agencije Art Loss Register (ALR), najveće globalne baze podataka ukradenih i nestalih umjetnina.

'Fantastično je to što je slika pronađena', rekla je Kristin Ek, glasnogovornica Modernog muzeja u Stockholmu, dodavši da je ukradena prije toliko godina da su mnogi izgubili nadu da će se ikada vratiti.

Djelo je ukradeno u svibnju 1987, a lopov je provalio u muzej razbivši prozor.

Krađa je prijavljena Interpolu i ALR-u, a slika je pronađena nakon što je jedan britanski trgovac umjetninama odlučio prije prodaje provjeriti nalazi li se djelo u registru ukradenih i nestalih umjetnina, prenosi Reuters.

Marinello nije želio odavati ostale detalje vezane uz pronalazak djela, dodavši samo da nije bilo polomljenih ruku niti je plaćena ikakva otkupnina.

Modernom muzeju još uvijek nedostaje slika Georgesa Braquea, nestala nakon pljačke 1993.

Tržište ukradenih umjetnina unosna je industrija s pljačkama vrijednim od oko 9 do 10 milijardi eura godišnje, a gospodarska kriza uzrokovala je rast aktivnosti na tome području, kazao je Marinello.

Primjerice, u prošloj su godini samo iz roterdamskog muzeja Kunsthal ukradene slike Picassa, Matissea, Moneta i drugih istaknutih modernih umjetnika vrijedne desetke milijuna dolara.

Ne uspiju li kradljivci za djelo dobiti otkupninu od osiguravatelja ili vlasnika, prodaju ga na crnome tržištu, često za samo dio stvarne vrijednosti, ili ga razmjenjuju za drogu ili oružje.

Od oko 360 tisuća umjetnina za kojima se traga, Marinello je kazao da postoji nekoliko koje on osobno intenzivno traži. Među njima su slike Vermeera, Degasa i Rembrandta, vrijedne 300 milijuna dolara, ukradene 1990. iz muzeja Isabella Stewart Gardner Museum u Bostonu, za koje je raspisana nagrada u visini pet milijuna dolara, te Rafael izgubljen u nacističkim pljačkama za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ipak, slučajevi poput švedskog Matissea su rijetkost - pronađe se tek 5 do 10 posto ukradenih umjetnina.