'THE MINISTRY OF UTMOST HAPPINESS'

Nakon 20 godina čekanja novi roman autorice 'Boga malih stvari'

22.05.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Poznata indijska književnica i aktivistica Arundhati Roy objavljuje nakon 20 godina novi roman pod naslovom ‘The Ministry of Utmost Happiness’ u izdanju Penguina. Prve kritike su pozitivne te se očekuje da bi roman mogao postati jedan od književnih hitova ovog ljeta

Roman ‘Bog malih stvari’, potresna priča o sudbini dvoje blizanaca, bio je jedan od neupitnih bestselera i kritičarskih miljenika 1997. godine. Prvijenac indijske spisateljice Arundhati Roy dobio je i nagradu Man Booker te je nju etablirao kao nov i uzbudljiv glas svjetske književnosti. No Roy nije bila samo spisateljica, nego i aktivistica, te se u periodu nakon objave ‘Boga malih stvari’ više posvetila društveno-političkom djelovanju u alterglobalizacijskom pokretu i objavila nekoliko knjiga političke publicistike. Napisala je i scenarij za TV-seriju, snimila dokumentarni film, no prozom se godinama nije bavila.

Prošle godine je konačno objavljeno da Roy piše svoj drugi roman koji će biti objavljen ove godine na engleskom govornom području, dakle čak dva desetljeća nakon hvaljenog ‘Boga malih stvari’.

Riječ je o ‘The Ministry of Utmost Happiness’ (otprilike: ‘Ministarstvo najveće sreće’), ljubavnoj priči koja istovremeno nudi presjek indijskog društva i u zemljopisnom i u klasnom smislu. Glavna junakinja romana je Anjum, koja je rođena interseksualna i odgojena kao muškarac pod imenom Aftab, ali odlučuje prihvatiti svoj ženski identitet. No to je tek jedan od elemenata priče koja prati još nekoliko likova i u kojoj se izmjenjuje naracija u prvom licu sa sveznajućim pripovjedačem, odnosno, preciznije rečeno, pripovjedačicom.

Prve kritike su iznimno pozitivne - Publishers Weekly piše da je u pitanju ‘ambiciozan, originalan i očaravajući drugi roman’, u kojem Roy spaja ‘nježnost i brutalnost te mitske odjeke sa stvarima koje se mogu pročitati na naslovnicama novina’. Konstatira se da roman ima epski zamah te da se bavi i nizom aktualnih tema, a sve zajedno ‘odražava viziju Roy o zbunjujuće lijepom, kontradiktornom i slomljenom svijetu’ u kojem živimo.

Portal Kirkus pak piše da je ‘The Ministry of Utmost Happiness’ ‘humana i angažirana proza bliska mračnoj bajci’ te da autorica ‘stvara svijet u kojem njezini likovi prelaze etničke granice, kao i granice roda i religije, kako bi pronašli tu najveću sreću koja se spominje u naslovu’.

Vulture je pak novi roman Arundhati Roy uvrstio na svoju listu knjiga koje obavezno treba pročitati ovog ljeta. Roman opisuju kao 'velik, i po obimu i po idejama', kao i bogat raznolikim likovima čije priče autorica 'pripovijeda s velikom dozom velikodušnosti, suosjećanja i magičnog realizma'. Kao najveći uspjeh romana ističe se 'pokazivanje da rod i religija nisu fiksni te imaju jednaku fluidnost kao i pripovijedanje Arundhati Roy'.