BIZARNA PRIČA

Nakon 13 godina Stephen King dovršio mjuzikl o duhovima

10.06.2013 u 14:16

Bionic
Reading

Stephen King i John Mellencamp, autori bizarnog mjuzikla 'Ghost Brothers Of Darkland County', priznali su da nisu imali pojma što rade kad su se upustili u Odiseju koja je trajala 13 godina. Na kraju su za svoju priču o duhovima inspiriranu 'istinitom pričom o opsjedanjima' angažirali glazbene zvijezde Sheryl Crow, Elvisa Costella, Krisa Kristoffersona i Rosanne Cash

Kao što se moglo i očekivati od dvojice neobičnih umjetnika poput kantautora i slikara Johna Mellencampa i velikana horora, spisatelja Stephena Kinga, u radu na svom novom projektu, mjuziklu o duhovima, nastojali su izbjegavati konvencionalnu formu te su 'propitivali' granice žanra.

Inspiracija za mjuzikl bila je 'prava priča o duhovima'. Naime, Mellencamp je tražio kućicu na jezeru Monroe u njegovoj rodnoj Indiani, a kad su mu bivši vlasnici prilikom prodaje predali ključeve, usputno su napomenuli da kuću opsjedaju duhovi. Duhovi su, po njihovim riječima, bili nesigurne i izgubljene duše zaglavljene nakon grozne tragedije u kojoj su u svađi zbog djevojke poginula dva brata.

Legenda je bila 'podebljana' gomilom ostavljenih, starih pulp časopisa, raspoređenih svugdje po kući, koji su ubojstva opisivali u najsitnijim i najodurnijim detaljima i prikazivali obezglavljena tijela. Iako je glazbenik preuredio kuću, čim je njegova obitelj stigla u novu vikendicu, odmah su primijetili 'čudnu i neugodnu vibru' tog mjesta.

'Ne vjerujem u duhove, ali odjednom su se stvari počele pomicati u kući. Iznenada bismo osjetili intenzivan miris cigara. Pojavljivali bi se razni, čudni miomirisi i aparati bi se sami od sebe palili i gasili. Bilo je sablasno', opisao je Mellencamp koji je priču o opsjednutoj kućici podijelio sa svojim glazbenim agentom, koji mu je, naravno, predložio da unovči svoje neugodno iskustvo i napravi – mjuzikl.

Preko agenta upoznao se s Kingom, koji je odmah pozitivno reagirao na ideju.

'Kad uđete u određene godine, a ja sam u svojim 60-ima, morate stalno proširivati vidike da mentalno ne zakržljate. Ako se ne pokrećete, postajete konzervativni', objasnio je King.

Nakon Kingova uključivanja u projekt, autori su zajedno otputovali u New York, da provjere kako izgledaju mjuzikli postavljeni na Broadwayju. Zaključili su da je to gomila 'otrcanog sranja' koje žele izbjeći.  Za početak, izbacili su ples. Odlučili su koristiti pjesme kako bi oslikali likove. U projekt su uspjeli uključiti glazbene zvijezde: Sheryl Crow, Elvisa Costella, Krisa Kristoffersona i Rosanne Cash.

'Nismo željeli veliku orkestralnu izvedbu punu violina i zasićenog zvuka. Htjeli smo country-rock americanu', kazao je King koji je napravio sinopsis za priču o braći uhvaćenoj u tragičnu 'petlju', te je ostavio praznine za pjesme na kojima je Mellencamp onda radio. Mjuzikl je producirao T Bone Burnett, zaslužan za angažiranje svojih slavnih prijatelja, glumce Matthewa McConaugheyja i Meg Ryan koji su pomogli sa dijelovima mjuzikla u kojima nema pjevanja.

'Ghost Brothers' ovaj je tjedan izašao na CD boxovima, napravljen je kratki dokumentarac o snimanju i e-knjiga, a turneja počinje ovog listopada u Bloomingtonu.