'S KOLEKCIJOM'

Izložba Davida Maljkovića za početak najvećeg kulturnog tuluma u Rijeci

30.01.2020 u 15:48

Bionic
Reading

Dan prije službenog otvorenja Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture, u petak, 31. siječnja, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati otvorit će se prva velika EPK izložba - 'S kolekcijom' vizualnog umjetnika Davida Maljkovića

Središnji dio izložbe je prostorno-specifična intervencija u kojoj Maljković dio fundusa MMSU postavlja u izložbeni prostor na drugom katu muzeja. Izložba 'S kolekcijom', zamišljena je kao zajednički rad i interakcija s drugim umjetnicima mlađe generacije. Tako je Dora Budor izvela intervenciju na pročelju zgrade MMSU, prema Krešimirovoj ulici, obojivši je u potpunosti u crvenu boju. Naziv intervencije je 'There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me', što je, kako je rekla kustosica izložbe Ivana Meštrov, izravna asocijacija na Antonionijevu 'Crvenu pustinju' i dotiče se neizvjesnosti današnjice i izaziva psihologijski efekt kod posjetitelja.

Maljkovićevu izložbu upotpunjuje i Niko MIhaljević s 'Muzejom kristalne lubanje' u jednoj od prostorija MMSU. On na taj način proučava mitološke narative u popularnu kulturu, inspirirane fenomenom kristalnih lubanja koje su dugo smatrane misterioznim moćnim objektima iz daleke prošlosti, a kasnije se utvrdilo da su suvremene krivotvorine.

David Maljković istaknuo je da je proces rada na ovoj izložbi bio vrlo senzibilan, te da drugi umjetnici uz njega imaju ravnopravnu ulogu. Ovo je tek početak, a slijedi niz događanja u okviru izložbe, najavio je. U ožujku će umjetnica Nora Turato na svoj specifičan način interpertirati građansku zbirku obitelji Brlić i Mažuranić u Villi Ružić na Pećinama u Rijeci i priredit će se niz radionica sa studentima umjetničkih akademija.

  • +9
Konferencija uoči otvorenja izložbe 'S kolekcijom' Davida Maljkovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Karlo Čargonja

U muzeju će djelovati 'bar kod Čarlija', koji će voditi Damir Čargonja Čarli i organizirati druženja s profesorom Žarkom Violićem, nekadašnjim kustosom MMSU Brankom Cerovcem, protagonistom klupske scene devedesetih Igorom Rukavinom. 'To je niz ljudi važnih za moje formativne godine, koji su činili prostor smislenim, stvarali produkciju smisla', rekao je Maljković. Govoreći o središnjoj instalaciji izložbe, istaknuo je da kolekcija MMSU nikad nije imala svoj odgovarajući prostor. 'Ovo je razmišljanje koje je pozicionira na drugi način, više kao fakte nego kao artefakte, donijete iz depoa među građane', naveo je.

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je kako mu se čini da 'ovo nije izložba, nego dizajniranje tromjesečnog procesa kojim Maljković slavi svoj srebrni pir nebivanja u Rijeci'. On, dodao je, 'pokušava s nizom nevjerojatno zanimljivih i dobro odabranih sugovornika i sa svim građanima razgovarati o tome što se događalo u Rijeci u prvoj polovici devedesetih'.

'To je jako važno, jer je Rijeka u kreiranju fantazije o samoj sebi ostala u sedamdesetim ili osamdesetim godinama, urbani identitet je izgrađen oko te ili neke druge priče iz prapovijesti, a ratne godine ostale su neizgovorene, iako je očito da je iz njih proizašao niz zanimljivih procesa', kazao je Ivan Šarar.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić ocijenila je da ova izložba i njezini autori jako mnogo govore o tome što je Rijeka kao Europska prijestolnica kulture, MMSU u godini EPK niže izuzetno zanimljive izložbe različitih tematika. Drago mi je da počinjemo s Maljkovićem a završavamo sa Sanjom Iveković, taj krug ima puno smisla, rekla je Višnić.

Ravnatelj MMSU Slaven Tolj izrazio je zadovoljstvo postavljanjem ove izložbe, ocijenivši da je riječ o velikom događaju.

Izložba 'S kolekcijom' ostat će otvorena do 20. travnja.