16.-20. kolovoz

Najveće pijanističke legende dolaze na splitski Piano loop festival, donosimo detalje programa

12.08.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Deveti međunarodni Piano loop Festival, koji će se održati od 16. do 20. kolovoza u Svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split u Splitu, donosi bogati program s najvećim pijanističkim legendama, među kojima je i ruski glazbenik Mikhail Pletnev

Organizatori iz udruge Piano projekt najavljuju nastup tog ruskog pijanista, dirigenta i skladatelja kao posebnu senzaciju ovogodišnjeg izdanja.

Gradeći visokoprofilnu karijeru koncertnog pijanista, Mikhail Pletnev debitirao je kao dirigent u Sovjetskom Savezu 1980., a najpoznatiji je po osnutku vlastitog ansambla, ruskog nacionalnog orkestra koji je postao jedan od najboljih svjetskih simfonijskih orkestara.

Na njegovu programu u Splitu bit će skladbe Antonína Dvořáka i Johannesa Brahmsa, najavljeno je.

Slijedi koncert Dmitryja Shishkina kojemu će to biti drugi nastup na festivalu. Jedan je od najcjenjenijih ruskih pijanista mlađe generacije hvaljen zbog kreativnosti i individualnosti u pristupu glazbi te briljantne pijanističke vještine. Na njegovu su programu djela D. Scarlattija, F. Busonija, F. Chopina i C. Debussyja.

Alim Beisembayev, recentni osvajač prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu u rujnu 2021., održat će treći koncert na kojem će, osim Haydna i Chopina, svirati odabir iz najzahtjevnijeg djela Franza Liszta: ciklus dvanaest Études d’exécution transcendante S.139. ili, poznatije, Transcedentalnih etida koje je u to doba mogao odsvirati samo on.

Jedini hrvatski glazbenik ovogodišnjeg, pretežno internacionalnog izdanja festivala, je Ivan Krpan, u povijesti jedini hrvatski dobitnik prestižne nagrade na natjecanju Feruccio Busoni. Na njegovom programu je i skladba hrvatskog skladatelja: Nokturno u fis-molu Ferde Livadića, svojevrsni endem u hrvatskoj glazbi romantizma.

Posljednji koncert održat će Lukáš Vondráček, koji je svoj prvi javni nastup imao sa samo četiri godine. Nakon nedavnih debija sa Simfonijskim orkestrima Chicaga, Pittsburgha i Londona trenutno ostvaruje uspješnu koncertnu sezonu.

Osim skladbi Roberta Schumanna, svira skladbe čeških skladatelja Josefa Suka i Bedřicha Smetane.