BESMRTNI DETEKTIV

Najnovije avanture Sherlocka Holmesa

19.01.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Ostavština Conana Doylea naručila je pisanje novih avantura Sherlocka Holmesa kojima bi se trebao pozabaviti pisac i scenarist Anthony Horowitz

Sherlock Holmes prvi put je umro padajući u smrt zajedno sa svojim najvećim neprijateljem, zlim genijem profesorom Moriartyjem.

Holmesov stvoritelj, pisac Arthur Conan Doyle, jednostavno više nije bio raspoložen pisati nove avanture popularnog privatnog detektiva, pa mu je sam odlučio presuditi. Ipak, glad javnosti za Sherlockom Holmesom je bila tolika da ga je Conan Doyle uskoro oživio i otada je Holmes zapravo besmrtan. Snimljen je čitav niz filmova i serija o njemu, a u 21. stoljeću Holmesa se počelo kontekstualno i mijenjati, pa je u filmu Guya Ritchieja postao i akcijski junak, a ne samo iznimno inteligentan i pronicljiv logičar. U friškoj TV-seriji BBC-ja Sherlock Holmes je pak prebačen u sadašnjost, pa se u svojim istragama obilato služi internetom i ne odvaja se od svojeg mobitela.

Ovaj ovisnik o kokainu, opsesivni violinist, koji živi u istospolnoj zajednici sa svojim vjernim prijateljem doktorom Watsonom i može riješiti svaki zločin, odavno je postao dio svjetske kolektivne svijesti i smatra ga se najboljim detektivom svih vremena, iako nikada nije postojao. Zato i ne čudi odluka Ostavštine Conana Doylea da naruči pisanje novih avantura Sherlocka Holmesa. Njima bi se trebao pozabaviti pisac i scenarist Anthony Horowitz, inače poznat po svojem popularnom krimi-serijalu za mlade 'Alex Rider', koji je odlučio da Holmesa neće micati iz viktorijanskog perioda. 'Cilj je napisati prvorazredni misterij za odrasle čitatelje, ali i ostati što više vjeran duhu originala', objasnio je Horowitz kako namjerava pristupiti Holmesovom literarnom uskrsnuću.

Kako će se zvati najnovija priča o slavnom stanovniku Baker Streeta 221b, još nije poznato, no zna se da će nakladnik biti britanski Orion te da će biti objavljena u rujnu ove godine. Urednik u Orionu John Wood obećao je čitateljima da će Horowitz 'svojom strašću za Holmesa, kao i sposobnošću za narativne zavrzlame, zasigurno stvoriti priču koja će ne samo oduševiti obožavatelje Conana Doylea, nego i detektiva približiti novoj generaciji čitatelja'.