DISFUNKCIONALNO I BIZARNO

Najnesretniji ljubavni parovi u književnosti

Bionic
Reading

Od Edipa i Jokaste do Nastasije i Christiana Greya, prenosimo popis najdisfunkcionalnijih fikcionalnih parova

Iako su svi proživjeli gadne prekide i liječili rane raznim metodama, ipak najveća utjeha leži u literaturi. Naime teško da je bilo koja veza u realnosti dosegla nivo bizarnosti i nelagode slavnih književnih parova čije su veze osuđene na propast.

Od Edipa i Jokaste do Nastasije i Christiana Greya, prenosimo popis najdisfunkcionalnijih fikcionalnih parova.

Heathcliff i Catherine, 'Orkanski visovi', Emily Brontë

Vječni klasik o ljubavi i osveti na vrištinama Yorkshirea donosi priču o tragičnim likovima Heathcliffu i Cathy. Nakon što se Cathy odluči udati za Edgara Lintona i time se odrekne svoje sudbine i prave ljubavi, Heathcliff započinje strahovit osvetnički put na kojem želi uništiti ne samo sadašnju generaciju, nego i njezine nasljednike. Knjiga je doživjela brojne adaptacije, a o nesretnim ljubavnicima pjevala je i Kate Bush

Jake Barnes i Brett Ashley, 'A sunce izlazi', Ernest Hemingway
Jake je impotentan, a Brett je seks najbitnija stvar na svijetu. On joj je beskrajno, pseće odan, ali ona si ne može pomoći – flertuje i spava sa svim zgodnim muškarcima u okolini.

Humbert Humbert i Lolita, 'Lolita', Vladimir Nabokov

Ne treba puno objašnjavati, već samo izdvojiti ogromnu razliku u godinama koje svrstavaju glavnog lika u pedofila. Osim činjenice da je Humbert Humbert tehnički Lolitin skrbnik.

Macbeth i Lady Macbeth, 'Macbeth', William Shakespeare
Glavni likovi drame slavnog engleskog barda dijele strast prema moći, ali nažalost, to ih ne čini stvorenima jedno za drugo, već ih uništava. Nakon što ubiju kralja Macbeth pogine, a lady Macbeth poludi.


Jaime i Cersei, 'Pjesma vatre i leda', George R. R. Martin
Osim što su u incestuoznom odnosu, brat i sestra su oboje (barem na početku serije romana) opisani kao super zlikovci. Ako ništa drugo, u prvoj knjizi su gurnuli dijete s tornja da ih ne bi izdalo i otkrilo njihovu tajnu: da Cersei, umjesto sa svojim zakonitim suprugom, kraljem, ima djecu s vlastitim bratom.



Anastasia i Christian Grey, 'Pedeset nijansi sive', E.L. James

U priči o njima, gotovo nepodnošljivo redundantnoj i stilski loše ispripovijedanoj, istaknuta je komponenta S&M seksa. Prvotno čedna i neiskusna Anastasia priznaje da se boji svog odabranika, a on cijeli roman ostavlja dojam sablasnog, ljigavog progonitelja. Ipak, najnejasniji je konflikt između nekog tko se nikad nije poljubio i spremnosti na ulazak u submisivno/dominantan zlostavljački odnos.

Howard Roark i Dominique Francon, 'The Fountainhead', Ayn Rand

On je gotovo siluje, a zaljubljeni su jedno u drugo. Nikad nisu bili u vezi, u braku su s drugim ljudima te se nadmudruju od početka do kraja knjige.

Victor Frankenstein i Elizabeth, 'Frankenstein', Mary Shelley

Frankenstein je u Shellynom klasiku zapravo znanstvenik koji kreira čudovište. Unatoč tome što je u braku s Elizabeth, pomaknuti liječnik opsjednut je stvaranjem kreature te ne posvećuje gotovo nimalo pažnje svojoj lijepoj ženi. Na kraju je njegova kreacija, vrlo nedoslovno – ubija. Smrt ili doživotan osjećaj krivnje - pitanje je tko je izvukao gori kraj?

Raskoljnikov i Sonja, 'Zločin i kazna', Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Njihov odnos je čestit i obostrano naklonjen, ali Raskolnjikov je ubojica, a Sonja je prostitutka. Iako su iznimno bliski, Raskoljnikov od nje sakriva činjenicu da je počinio grozan zločin. Uz polusretan kraj, u kojem Sonja odlazi s njim u Sibir, u kojem će odslužiti zatvorsku kaznu, a ona će ga tetošiti svojom ljubavlju, njihova ljubavna priča ostavlja gorak okus.

Hester Prynn i Arthur Dimmesdale, 'Grimizno slovo', Nathaniel Hawthorne
Hester zatrudni s Arthurom. On je svećenik, a ona je udana. Glavna junakinja prisiljena je podnijeti sramotu donošenja na svijet djeteta izvan braka, ali ipak odbija priznati tko je otac kako bi sačuvala ljubavnikovo dostojanstvo i društveni položaj. On to ipak sam priznaje na kraju knjige, nakon čega u dirljivoj sceni umire ljubavnici na rukama.

Edip i Jokast, 'Kralj Edip', Sofoklo
Tragičnim slijedom događaja Edip ubija oca i ženi se svojom majkom. Kad Jokasta shvati strašnu istinu, objesi se, a Edip samog sebe oslijepi.

Odisej i Penelopa, 'Odiseja', Homer
Klasični ep o vjernoj Penelopi koja čeka Odiseja dvadeset godina. On joj na svojim proputovanjima i avanturama nije bio vjeran, ali kad saznaje da ispred Penelopine kuće čekaju novi prosci, ipak 'požuri' doma.

Ana i Karenjin, 'Ana Karenjina', Lav Nikolajevič Tolstoj
Kultna rečenica koja progovara o tome 'da su sve sretne obitelji, sretne na isti način, a sve nesretne, nesretne na svoj način', daje uvid u disfunkcionalnost obiteljske dinamike glavne junakinje i njezina supruga. Ozlojeđena i izdosađena, ona se upušta u gotovo javnu i burnu vezu s mladim grofom Vronskim, a na kraju knjige priznaje mužu da ga ne voli te se baca pod vlak.



Dorothea i Edward Casaubon, 'Middlemarch', George Elliot

Edward je puno stariji od Dorothee, a ona veliča njegove intelektualne sposobnosti i nada se da će biti stimulirana njegovom zrelošću i obrazovanjem te se uda za njega. Uskoro spoznaje da ga nimalo ne zanimaju njene ambicije. Usput, ispostavi se da baš i nije toliko pametan te da je nevjerojatno ljubomoran i opsesivan. Kad se Dorothea sprijatelji s njegovim rođakom, on zabranjuje daljnje kućne posjete te u oporuci naznačuje da će izgubiti pravo na imanje ako se nakon njegove smrti odluči vjenčati s njim.