ZAPANJUJUĆE GRAĐEVINE

Najljepše koncertne dvorane svijeta

08.03.2014 u 09:07

  • +6

Najljepše koncertne dvorane

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Bionic
Reading

I prije nego se njihovi posjetitelji prepuste glazbenim užitcima, suvremene koncerte dvorane često zapanjuju već izvana, svojim impresivnim izgledom. Pogledajte zapanjujuće koncertne dvorane

Tvrtka Emporis, posvećena graditeljstvu i arhitekturi, objavila je listu 'najspektakularnijih svjetskih koncertnih dvorana'.

Među top deset uvršten je Centar Heydar Aliyev u prijestolnici Azerbajdžana Bakuu. Zbog krivudavih bijelih linija u obliku valova, čini se kao da se građevina jednostavno slijeva u prostor. Projekt potpisuje slavna arhitektica Zaha Hadid, a impresivna građevina sastoji se od konferencijske dvorane, galerije i muzeja.

Zgrada filharmonije u Berlinu prema projektu Hansa Scharouna dovršena 1963., također je dospjela na sam vrh ljestvice. Izgrađena je kako bi zamijenila staru zgradu filharmonije uništenu tijekom Drugog svjetskog rata 1944. godine.

Među koncertnim dvoranama koje prilikom turističkih obilazaka ne bi trebalo zaobići našle su se i Cidade das Artes u Rio de Janeriu, centar koji se proteže na 46.000 kvadratnih metara, a nastao je prema ideji arhitekta Christiana de Portzamparca te Koncertna dvorana Esplanade u Singapuru.


Esplanade

Tu je i Auditorio de Tenerife u španjolskom Santa Cruzu koji je projektirao arhitekt Santiago Calatrava. Po njegovim riječima, izgledom građevine želio je da umjetnička priroda djelatnosti unutar transcendira prema van. Gradnja je započela 1997., a završen je 2003. Zanimljivo je da, zahvaljujući jedinstvenu izgledu, građevina budi brojne asocijacije. Neki je uspoređuju s polumjesecom, neki s velikim valom, pa čak i golemim jezikom. Njezina tvorca takve usporedbe raduju te izjavljuje da je i glazba asocijativna pa takav treba biti i njezin hram. Zanimljivo je da je Calatrava autor još jedne koncertne 'ljepotice' - Palače umjetnosti Kraljica Sofia u Valenciji. Građevina se diže 14 katova iznad te tri kata ispod površine, a dovršena je 2005. godine.


Na listi najljepših su i Harpa, koncertna dvorana u Reykjaviku, Nacionalni centar izvedbenih umjetnosti u Pekingu, Sage Gateshead u Newcastleu i Koncertna dvorana Walt Disney u Los Angelesu.

Fotografije top građevina potražite u fotogaleriji.