IZLOŽBA U MOMI

Najdulji performans Marine Abramović

01.04.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba 'The artist is present' suvremene umjetnice Marine Abramović otvorena je u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku

Izložba prati živopisnu karijeru Marine Abramović, umjetnice rođene u Beogradu 1945.,  poznate i kao majka performansa. Donosi pedesetak radova koji sežu od njezinih ranih intervencija, video uradaka, fotografija te samostalnih i grupnih performansa.

No osim ranijih radova, posjetitelji imaju prilike prisustvovati njezinu najnovijem performansu, čime čini odmak od ustaljene prakse retrospektivnih događanja.

Abramović će do kraja izložbe, 31. svibnja, svakodnevno nepomično sjediti za postavljenim stolom i susretati se s posjetiteljima. Ustajat će tek po završetku radnog vremena kada se muzej zatvori. To će ujedno biti najdulji performans u njezinu životu.

Paralelno s novim, moći će se pogledati i njezini raniji performansi koje će izvoditi 40 suvremenih umjetnika iz raznih dijelova svijeta.

U želji da performanse učini dostupnima široj publici i time naglasi doprinos Marine Abramović suvremenoj umjetnosti, MOMA prvi put nudi prijenose uživo putem interneta.