PRESTIŽNA LISTA

Najbolja kazališta u Europi: Na listi se našla i predstava našeg redatelja Ivice Buljana

20.12.2018 u 19:20

Bionic
Reading

Hrvatski redatelj Ivica Buljan sa svojom predstavom 'Balcony' koja se izvodi u njemačkom kazalištu 'Residenztheater’ našao se na prestižnoj listi najboljih europskih kazališnih predstava i to prema izboru kritičara A.J. Goldmanna

Cijenjeni domaći redatelj Ivica Buljan našao se među 12 velikana izabranih od strane najboljih svjetskih kazališnih kritičara. Njegova predstava ‘Balcony’ svrstana je na listu najboljih kazališnih predstava u Europi.

Ista se izvodi u njemačkom kazalištu ‘'Residenztheater’ u Münchenu, a kritičar A.J. Goldmann odabrao ju je uz još tri ostale uspješnice njemačkog teatra. Na listi su se još našle predstave berlinska predstava ‘History of Violence’, zatim ‘Dionysos Stadt’ koja se također izvodi u Munchenu te ‘King Lear’ iz Stuttgarta.

Proslavljeni Buljan inače je autor mnogih drugih domaćih predstava kao što su ‘Ciganin, ali najljepši’ koja je privikla veliku pažnju hrvatske publike.

'U ovom komadu ‘Balkon’ je ime za bordel, za veliku kuću iluzija. Ovu je dramu Jean Genet napisao pedesetih godina, inspiriran španjolskim građanskim ratom. Dok na ulicama bjesne sukobi i fašistička falanga uništava revolucionare, u bordelu se odvijaju orgije, gdje obični građani plaćaju da bi postali biskupi, generali i suci. Za vrijeme kratke pobjede revolucionara, vrhuška izvlači klijente javne kuće i predstavlja ih narodu umjesto ubijenih vlastodržaca. Genetov tekst je klasično djelo koje se opire jednostavnim tumačenjima. I danas, izvan zidova udobnih bordela, grmi radnička buna, čujemo je kod obespravljenih prodavačica, kod ljudi koji su ostali bez posla, u tisućama radničkih pobuna u Kini i kod iznevjerenih pobunjenika u arapskim revolucijama. Ali i kod nas, u zapuštenoj mladosti na periferiji naših gradova', rekao je Buljan nedavno za Novosti te objasnio da u Njemačkoj gdje trenutno radi, osjeća atmosferu u kojoj je obična publika, pod utjecajem akademske kritike.