HNK U ZAGREBU

Ivica Buljan i Leonard Jakovina ostaju i u novom mandatu, za ravnatelja Opere postavljen Marcello Mottadelli

06.09.2018 u 18:43

Bionic
Reading

Na sjednici Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u četvrtak su potvrđeni su pomoćnici intendantice Dubravke Vrgoč u novom mandatu, dosadašnji ravnatelji Drame i Baleta Ivica Buljan i Leonard Jakovina, dok je novim ravnateljem Opere imenovan Talijan Marcello Mottadelli

Na mjesto dosadašnjeg ravnatelja Opere, Nikše Bareze, na sjednici Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, imenovan je Marcello Mottadelli, koji se zagrebačkoj publici predstavio dirigirajući u svibnju ove godine premijerom Puccinijeve opere 'Turandot' u HNK-u Zagreb.

Marcello Mottadelli diplomirao je orgulje i kompoziciju na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu 1999. godine i odmah započeo profesionalnu karijeru kao šef dirigent Simfonijskog orkestra u Bernu i tamošnjem Stadtheateru, u kojem je ravnao mnogim opernim repertoarnim predstavama.

  • +5
Dodjela nagrada HNK za najbolja operna, dramska i baletna ostvarenja u 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Ubrzo je bio pozvan u Veliko kazalište u Minsku gdje je ravnao Verdijevim operama 'Nabucco' i 'Krabuljin ples'. Mottadelli je u Americi prvi put nastupio 2001. godine ravnajući Puccinijevom 'Turandot' u Operi u Coloradu, a iste je godine prvi puta nastupao i u Južnoafričkoj Republici ravnajući Verdijevim 'Rigolettom' i Mahlerovom Drugom simfonijom u Operi u Cape Townu. Iste godine gostovao je i u Njemačkoj ravnajući Bizetovom 'Carmen', Verdijevim 'Rigolettom' i 'Trubadurom', u Bjelorusiji je nastavio suradnju sa zborom i orkestrom Boljšoj teatra u Minsku ravnajući Puccinijevom 'Toscom', dok je u Besani u Brianzi ravnao Verdijevom Messa da Requiem.

Od 2002. do 2008. godine surađivao je u Kraljevskoj danskoj operi, ravnao je Simfonijskom orkestrom iz Odensea i Aalborga, Simfonijskom orkestrom iz Aarhusa, Filharmonijskim orkestrom iz Bialystoka u Poljskoj, Orkestrom Teatra Coccia iz Novarre i Slovačkim radijskim simfonijskim orkestrom iz Bratislave. Nastupio je u Egiptu i Jordanu održavši Gala koncert sa Simfonijskim orkestrom iz Kaira te Placidom Domingom, Julijom Migenes i Danielom Barenboimom. Od 2008. do 2011. bio je šef-dirigent Simfonijskog orkestra u Kairu te nastupio u Južnoj Koreji u Kulturnome centru Seongnam u Seoulu.

Ravnao je Verdijevim 'Don Carlosom' u Kraljevskoj danskoj operi, Donizettijevim 'Ljubavnim napitkom' i Puccinijevom 'Manon Lescaut' u Danskoj nacionalnoj operi. U povodu dodjele Nobelove nagrade 2011. pozvan je ravnati prestižnim koncertom uz nastup tenora Josepha Calleja s Kraljevskom stockholmskom filharmonijom. Iste godine ravnao je Verdijevom 'Aidom' u kairskoj Operi, simfonijskim koncertima u Teatro Carlo Felice u Genovi i Teatro Verdi u Trstu, 'Traviatom' u Kraljevskoj operi u Kopenhagenu te imao zapažen nastup s Donizettijevom operom 'Lucia di Lammermoor' na švedskome ljetnom opernom festivalu Opera på Skäret.

  • +11
Predstavljanje HNK sezone 2018/2019 Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Godine 2013. ravnao je Puccinijevom 'Madame Butterfly' u Teatru Massimo u Palermu, Puccinijevim 'La Boheme' u Seoulu te ostvario nekoliko nastupa s Nürnberškim simfoničarima diljem Njemačke. Od rujna 2016. do prosinca 2017. bio je umjetnički i glazbeni ravnatelj Nacionalne opere u Bukureštu, gdje je pripremo premijerne izvedbe Rossinijeva 'Seviljskog brijača', Donizettijeve 'Lucije di Lammermoor' s tenorom Ramonom Vargasom i Verdijev 'Krabuljni ples'.

Krajem 2016. ravnao je Gala koncertom s Robertom Alagnom i Nellymiricioiu te pripremio Verdijevu 'Traviatu' sa svjetski poznatom sopranisticom Sumi Jo. Početkom 2018. ravnao je Praškom filharmonijom uz nastup Roberta Alagne i Alexandre Kurzak u Kraljevskoj opernoj kući u Muscatu.